logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Настављена пракса обиласка терена и сусрета са грађанима: Канализација у Њивицама у капитални буџет за следећу годину

NAS07092018Добра пракса обиласка мјесних заједница и разговора представника локалне управе са грађанима о начинима за унапређење квалитета живота и рјешавање комуналних проблема, наставља се посјетом потпредсједника Општине Херцег Нови Милоша Коњевића Њивицама.

Он је ове седмице са мјештанима обишао насеље и разговарао о приоритетним пројектима у овом дијелу града, међу којима је први изградња канализационе мреже у дужини од једног километра.
Мјештани Њивица инсистирају на што хитнијем рјешавању овог дугогодишњег проблема, који посебно долази до изражаја током трајања туристичке сезоне. Истичу да су створени предуслови за прикопчавање  и прихват отпадних вода из Њивица. Наиме, приликом изградње  канализационе мреже на ушћу ријеке Суторине, купљена је и уграђена пумпа већих капацитета, баш из разлога да би могла да прихвати канализацију из Њивица. Сматрају ово питање приоритетом и оправданим захтјевом, посебно са аспекта очувања животне средине, казали су током посјете.
Коњевић је грађане информисао да ће у изградњу канализационе мреже бити потребно укључивање већих привредних субјеката у насељу, што вјерује да је и њихов интерес. Потврдио је да локална управа препознаје важност рјешавања овог проблема, те истакао да је неопходно прије свега урадити пројекат. Како је казао, намјера локалне управе је да овај пројект буде уврштен у капитални буџет за следећу годину.
Prak07092018Такође, мјештани су истакли потребу за изградњом шеталишта у приобалном дијелу, уређење видиковца и постављање јавне расвјете.
Констатовано је да ће за реализацију неких пројеката бити неопходно више времена, због комплексности и висине инвестиција, а да ће мања улагања у уређење мјеста и рјешавање одређених проблема бити урађена у најскоријем року.
Договорено је да ће радници предузећа “Комунално стамбено” и ”Чистоћа” у наредним данима изаћи на терен и уредити видиковац.  Такође, Коњевић је информисао о плановима локалне управе за уређење два видиковца на Њивичком путу.
Постављање јавне расвјете требало би да буде изведено у наредном периоду,  у двије фазе, од којих би прва била траса дужине 500 метара. Овај посао обавиће “Комунално стамбено” предузеће.  Биће ријешен проблем са непостојањем решетке изнад канала за одвод површинских вода, што онемогућава приступ камиона контејнерима, као и постављена нова огласна табла.  
Све ове активности, од мањих уређења терена до великих пројеката важне су за мјештане Њивица и зато је добро што их локална управа препознаје и комуницира са грађанима по овим питањима, закључено је током посјете.
Мјештани су указали и на проблеме са недостатком паркинг мјеста и окретишта за аутобусе и комбије, а поједини су и исказали спремност да у сарадњи са Општином Херцег Нови и предузећем “Паркинг сервис”, уз накнаду или сличан модалитет, уступе своје парцеле за ту намјену. Указали су и на потребу за саобраћајем још једне аутобуске линије према том насељу, о чему ће бити разговора у наредном периоду.