logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Општина Херцег-Нови подршка родитељима у предлогу да се хитно санира подручно одјељење у Игалу: Предлог Држави - пребаците власништво дјечијег одјељења на Министарство просвјете и Општина ће реновирати зграду

Prijem za roditelje 07092018Родитељи ученика подручног одјељења Основне школе „Дашо Павичић“, незаводољни због одлуке школе да дјеца наставу похађају у Суторини, данас су се састали са представницима локалне управе тражећи за своја настојања подршку Општине.

Са њима су разговарали предсједник Стеван Катић, потпредсједник Милош Коњевић и секретарка за културу и образовање Ана Замбелић Пиштало, који су показали разумијевање за проблеме у којима су се родитељи нашли, али и конкретним предлозима одговорили на њихове молбе за помоћ у заштити дјеце Игала.
Општина Херцег Нови спремна је да помогне хитну санацију Дјечијег одјељења Института Игало, тачније извођење радова који су неопходни да дјеца у том објекту могу безбједно завршити ову школску годину.  Локална управа препознаје значај овог питања за грађане Игала и зато одлучна да активно учествује у његовом рјешавању, иако је  образовање у потпуности надлежност државе, тачније Министарства просвјете.
Родитељи су истакли да су и сами спремни да уложе средства за санацију, колико је ко у могућности. Једногласни су да одржавање наставе у Суторини за њих није опција, и разочарани што им је ова одлука саопштена као ултиматум, и то тек првог дана школе. Додали су да су на састанак у Кабинету позвали и директора школе, вољни да заједнички дођу до неког другог, прихватљивог рјешења.
Представници Општине су исказали поштовање родитељима који су двије деценије уназад улагали средства у уређење Дјечијег одјељења, те на тај начин успијевали да све до ове године својој дјеци обезбиједе што боље услове за рад у том објекту.
Заједнички закључак је да су локална управа и родитељи спремни да уложе средства у хитне радове на санацији објекта, а коначна одлука је на управи школе и Министарству просвјете.

Дугорочно рјешење: Укњижити Дјечије одјељење на Министарство просвјете

Ако држава зграду Дјечијег одјељења изузме из власништва Института „Др Симо Милошевић“, прекњижи на власништво Министарства просвјете и намјени је за школу у Игалу, Општина Херцег Нови ће финансирати комплетно уређење објекта, поручио је предсједник Катић на састанку, а родитељи подржали.
Званичан став Општине је да је ово изводиво и најбоље могуће рјешење за дугорочно рјешавање питања школе у Игалу. Уколико држава, као већински власник Института учини овај овај корак, локална управа ће опредијелити средства потребна за потпуно привођење објекта намјени.
Катић је рекао да ће се након састанка одмах дописима обратити управи школе и Министарству просвјете, пренијети им закључке састанка и још једном иницирати рјешавање овог проблема на начин који је прихватљив прије свега ђацима и родитељима, како за ову школску годину, тако и дугорочно.
Како је додао, до сада се у неколико наврата обраћао министру просвјете, последњи пут у фебруару ове године, указујући на проблем непостојања школе у Игалу, које је највећа херцегновска мјесна заједница, као и пребукираности матичне школе на Топлој, али одговоре није добио. Вјерује да ће глас родитеља и актуелна ситуација додатно указати на обим овог проблема и подстаћи нове кораке у његовом рјешавању.