logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Министар културе Александар Богдановић у радној посјети Општини Херцег-Нови

  • четвртак, 13 септембар 2018 12:01

NasloBogda13092018Министар културе Александар Богдановић са сарадницима боравио је данас у радној посјети Општини Херцег-Нови и том приликом разговарао  са предсједником Општине Стеваном Катићем.

Саговорници су оцијенили да између Министарства културе и Општине Херцег-Нови постоји добра сарадња, али и да препознају простор за њено даље унапређење и динамизирање.
Било је ријечи о номинацији тврђаве Форте Маре за упис на Унесцо листу свјетске баштине. Цијенећи културолошки и историјски значај ове тврђаве за Херцег-Нови и цијелу Црну Гору,  Министарство културе с посебном пажњом прати ово питање, како би се обезбиједило испуњење свих услова да се ова тврђава са статусом културног добра нађе на Унесцо листи.
Министар Бпгдановић је казао да је Министарство културе у свом буџету обезбиједило 100.000 еура за спровођење конзерваторских мјера на тврђави и истакао очекивање да ће у сарадњи са Општином сви потребни радови бити спроведени до половине наредне године.
Саговорници су истакли да је од изузетног значаја санација тврђаве Канли Кула, за чији је почетак у протеклом периоду Министарство културе обезбиједило средства. Како су оцијенили, неопходно је наставити са реализацијом пројекта, имајући у виду тренутно стање у којем се ово културно добро налази. Саговорници су истакли да је реализација наведеног пројекта у заједничком интересу Министарства културе и Општине Херцег Нови.

Предсједник Општине Стеван Катић је током састанка исказао интересовање Општине за регистрацију Његошеве школе као музеја. Богдановић је изразио спремност Министарства културе да помогне Општини, као иницијатору и потенцијалном оснивачу ове будуће установе културе у дијелу спровођења свих неопходних активности, упознавши саговорнике о свим законом прописаним процедурама.
Министар Богдановић је нагласио и да ће Министарство наставити са подршком пројектима и програмима из области културне бастине и културно-умјетницког ствараластва и убудуће, посебно имајуци у виду значај и домете које постиже Филмски фестивал Херцег-Нови, манифестација од посебног значаја за културу Црне Горе.  
Богдановић је на састанку потенцирао значај што скоријег утврђивања стања и броја неевидентираних покретних културних добара или њихових елемената који се налазе у музејима на територији Општине Херцег Нови. Министарство културе ће у погледу непосредног утврђивања стања пружити сву неопходну подршку да се сви евентуални пропусти локалних установа културе у дијелу непрописног евидентирања благовремено и у складу са законом коригују.
Током посјете Херцег Новом министар Богдановиц је обишао и ЈУ “Градска библиотека и читаоница“, тврђаву Форте Маре,  кућу Ива Андрића, музеј „Мирко Комненовић“ и простор планираног музеја „Његошева школа“, гдје је са директорима и руководиоцима ових објеката културе разговарао о темама значајним за њихово даље дјеловање. Он је истакао да је Министарство културе на располагању свим институцијама културе, а све у циљу даљег развоја културног живота у Херцег-Новом.