logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Генерал Салујанов одликовао потпредсједника Општине Херцег Нови Милоша Коњевића

  • четвртак, 27 септембар 2018 15:48

NAsMKVA27092018Један од највећих живих легенди руске армије, Херој Совјетског Савеза генерал Александар Салујанов, ових дана је боравио у Црној Гори у циљу оснаживања односа двије земље.

Том приликом је посјетио и Херцег Нови, чијег је потрпедсједника Милоша Коњевића одликовао медаљом 85. година ВДВ-а – орденом хероја Русије  генерала Маргелова.
Генерал Салујанов је истакао да дубоко цијени то што у Херцег Новом постоји црква посвећена једном од најславнијих руских војних команданата, адмиралу Светом Фјодору Ушакову, као и то што су наши суграђани у тешким временима за Русију прије једног вијека отвореног срца примили руске избјеглице, о чему свједочи и данас сачувано руско гробље поред цркве Светог Фјодора Ушакова.
Генерал Салујанов наводи да је било више разлога због чега је ово признање потпредсједник Коњевић заслужио.
-Градоначелник Рибинска Денис Добрјаков лично ме упознао о активностима које је управа града Херцег Новог предузела да се у овој сложеној етапи у међусобним односима Русије и Црне Горе, када су односи званичних власти на најнижем нивоу у историји, кроз потписивање Споразума са градом Рибинском и симболично сачувају братски односи наших земаља. Добрјаков ме такође информисао да сте ове године организовали и Дане руске духовности и културе, да је то заиста била одлично осмишљена манифестација, за коју се лично надам да ће постати традиционална, казао је генерал Салујанов приликом посјете нашем граду.
Потпредсједник Коњевић је током састанка са генералом Салујановим истакао важност очувања историјских веза и потребу за даљим оснаживањем веза народа и градова, уз потврду да ће Дани руске културе и духовности и следеће године наћи мјесто у календару културних дешавања Херцег Новог.
Приликом посјете генерала Салујанова, директору предузећа “Чистоћа” Владимиру Арсићу су уручене поклон иконе, у знак подршке и признања на успостављању братских односа два народа.
Генерал Салујанов живи у Москви и обавља дужност замјеника предсједника Асоцијације Хероја Русије.