logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Отворен Авантуристички парк на Врбању

NASLOVNAAPARK23102018Авантуристички парк на Врбању и званично је отворен. Највећи је ове врсте у региону, а претходних седам дана посјетило га је 1500 корисника из нашег и градова из окружења.

Отварање парка у буковој шуми на 1 100 метара надморске висине, са нестрпљењем се очекивало па је и данас привукло велики број посјетилаца, а на Врбању су и представници Општине Херцег-Нови, конзулата Републике Србије у Херцег Новом као и новских предузећа и установа.

У годинама које долазе Авантуристички парк ће оживјети цијели подорјенски крај, подстаћи младе и оне мало старије да се уопзнају са богатствима јединственог Орјена, казао је отварајући парк предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић.

-Млади ће овдје учити да воле и чувају природу, туристи ће одмарати од рутине и технологије, омамљени љепотом коју су открили. Уз то, сви ми смо добили шансу да у свом граду доживимо ново, незаборавно искуство што свакако не треба подцјенити. Бројни грађани су парк посјетили и прије отварања, нестрпљиви да се увјере у квалитет нове понуде херцегновског залеђа. Интересовање у градовима на тромеђи, потврда је да препознатљивост Орјена и атрактивност овог парка већ превазилазе границе наше државе, казао је Катић.

Он је истакао да сматра важним што су радови на изградњи окончани прије планираног рока, а цијели пројекат је реализован у потпуности према процедурама и стандардима Европске уније, поштујући стандарде заштите животне средине, а безбједност корисника садржаја парка је на првом мјесту.

-Изградања Авантуристичког парка један је од пројеката који су слика воље и жеље Општине Херцег Нови да покаже на који начин се, сопственим снагама, подстиче равноправан развој свих дјелова општине и отварају врата за нове могућности. Постигли смо један циљ али ту нећемо стати. Пројекти санације и проширења пута који води ка Врбању и осталим дијеловима Орјена, оно су на шта ћемо бити усмјерени у наредном периоду, свјесни да је уређена путна мрежа неопходан услов за даљи развој херцегновских села, казао је Катић.

Начелник Дирекције за европску територијалну сарадњу Миодраг Рачета казао је да је парк на Врбању примјер како један пројекат који креће од ентузијазма људи и доста труда и освајања знања у припреми апликације за европске фондове на крају резултује са конкретним пројектом и активностима и резултатом.

-Авантуристички парк ће сигурно промјенити простор Врбања и измамити да га посјети још већи број посјетиоца и заљубљеника у планине. Поред тога што је ријеч о трилатерарном пројекту који је финансиран кроз први конкурс, напомињем да је други у току и расписан је до 20. децембра, укупне је вриједности 26 милиона еура. Све оне који припремају пројектне апликације, поред фотографија, информација, докумената, што није тако тешко када се на вријеме спреми пројектна идеја, мислим да највише мотивише овакав резултат који видимо данас. Уживајте и чувајте простор планине Орјен који је у јулу ове године проглашен Парком природе па ће као такав бити и институционално заштићен, а оваквим пројектима допуњен како би у њему уживала дјеца али и старији, казао је Рачета.

Директор Агенције за изградњу и развој Херцег Новог Боро Лучић изузетно је задовољан што су успјели да реализују овако важан пројекат који ће бити замајац развоју туризма у новском залеђу.

 

 -Ово је само први корак али је покретач будућег развоја нашег залеђа. Херцег Нови поред љепоте обале и мора може још много тога пружити у планинама и селима, надам се да ће ово бити замајац развоја туризма у залеђу и само први пројекат овог типа. У Агенцији већ радимо и на следећим пројектима и надам се да ћемо наставити истим темпом те да ће ова планина добити оно што заслужује, а да ће наш град имати понуду коју ће мало ко моћи да сустигне јер ћемо спојити планину и море а између је само пола сата вожње, казао је директор Лучић.

Парк, као тренутно највећа инвестиција у залеђу за собом ће повучи и рјешавање других питања: уређење пута, запослење домаће радне снаге. Како је истакао Лучић, Агенција планира и отварање пијаце гдје би се продавала еко храна произведена у подорјенским селима.

За добру атмосферу били су задужени домаћи DJ-еви из екипе “Groovy Castel Nuovo”, а наступили су и чланови КУД “Игало”. Радно вријеме парка је сваког дана од 9 до 16 сати, а улаз ће бити бесплатан током прве године.

Подсјећамо, изградња Авантуристичког парка на Врбању дио је INTERREG – IPA пројекта „Adriatic Canyoning“. Ријеч је о једном од најсавременијих у региону, прати све стандарде заштите животне средине, справе, опрема и мобилијар сачињени су од природиних материјала. Распростире се на 7.000 метара квадратних , а састоји се од четири полигона,док посебни, пети – обухвата фасцинантни 200-то метарски зип-лине. Разврстан је по категоријама, од најлакшег дијела, прилагођеног за дјецу од 6 година, до најсложенијег , што је изазов за искусније и одважније кориснике.