logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Пријем у Општини за породице бораца погинулих у рату деведесетих: Држава не смије заборавити наше суграђане пале борце

NAsPrPB26102018Традиционални пријем за породице бораца погинулих у рату деведесетих година уприличен је данас у Општини Херцег Нови. Чланове породица угостили су предсједник Општине Стеван Катић и потпредсједници Данијела Ђуровић и Милош Коњевић.

Како је предсједник Катић казао, држава никада не смије заборавити пале борце и све што су урадили за државу, јер су на нечији позив у то вријеме и отишли да бране отаџбину.
-Дугујемо им велику захвалност за све што су урадили, прије свега за све нас као грађане Херцег Новог, јер су се одужили држави у том тренутку и свему ономе што је био позив државе да буду у одбрани у рату који се десио на нашим просторима, казао је Катић.
Нагласио је и да би ово обиљежавање требало да остане традиција, “да их се сјетимо, не само ми, већ и сви они који буду дошли након након нас на овим мјестима, да се ово сјећање у оквиру Дана Општине Херцег Нови 28. октобра никада не прекине и не заборави, јер је то обавеза оних прије нас, нас и оних који на нашим мјестима буду и убудуће”.
-Обавеза и дужност свих нас је да се њима одужимо на достојанствен начин подизањем спомен обиљежја. Покретали смо неколико иницијатива поново, преко нашег Секретаријата за културу и образовање. Сви знате да нам је потребна сагласност од надлежних државних органа. Надам се да ће та сагласност коначно и стићи и да се нашим палим борцима одужимо на достојанствен начин, поручио је Катић.
PaBor26102018Предсједник Удружења бораца рата деведесетих Ђорђије Радовић упутио је локалној управи ријечи захвалности што 25. годину организује овај пријем и пружа подршку породицама погинулих, али и због истрајности у намјери да се наши суграђани - пали борци, никада не забораве.
-Охабрују ријечи предсједника да ово треба да остане традиција. Прошле године сам замолио да прекинемо овај облик манифестације, из разлога што је прошло доста година од тих догађаја… Међутим, када сам добио позив из Кабинета предсједника, аутоматски сам прихватио да будем сарадник, не желећи да урушим позитивну и лијепу идеју. Честитке њима што су нашли код себе простора да у оквиру обиљежавања Дана града, обиљежимо и овај догађај, нагласио је Радовић.
Како је казао, наши пали борци су најсветије поклонили држави, дали су своје животе.
-Вама (породицама) на велику част је што сте имали такве младе људе, на велику тугу и жалост због рана које се за живота никада не могу залијечити. На нашу велику жалост као саборцима што изгубисмо такве другове, а на велики понос што су били наши саборци, закључио је Радовић, уз напомену да није сигуран да ли ће следећа генерација обиљежавати овај догађај, што је разлог више за постојање спомен обијежја.
Члановима породица уручене су симболичне новчане помоћи, а Радовић је подсјетио и да Удружење бораца рата деведесетих има одређену локацију, идејни пројекат и све елементе до реализације спомен парка - на Савини, гдје су и спомен обиљежја из другог свјетског рата.