logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

У оквиру 50. Празника мимозе Изложба иновативног дизајна у марту у Херцег-Новом

  • понедјељак, 29 октобар 2018 11:13

NAs27102018Сарадњом Општине Херцег Нови и амбасаде Финске, јубиларни 50. Празник мимозе биће богатији за изложбу иновативног дизајна, на којој ће бити представљена дизајнерска рјешења – од свакодневних до високо научно технолошких иновација, договорено је током посјете амбасадора Финске са сједиштем у Београду, Њ.Е. Пертија Иконена.

Са амбасадором су разговарали предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић и сарадници, а помињана је и идеја повезивања херцегновског и хелсиншког Стреет арт фестивала.Катић је изразио задовољство већим приливом финских туриста у наш град и потврдио Херцег Нови као град отворен за сарадњу – гошћа септембарског Стреет арт фестивала у нашем граду била је финска умјетница Сини Куннас. У сарадњи Општине Херцег Нови, Туристичке организације и Херцег феста, у нашем граду се одржава и Опероса Монтенегро Опера Фестивал, чији је оснивач фински мецосопран Катхерине Хаатаја. Од јануара до августа ове године, Херцег Нови је посјетило преко 800 финских туриста, који су остварили преко 4000 ноћења у хотелским капацитетима.

Kab27102018Амбасадор Иконен је потврдио да му ово није први пут да борави у Херцег Новом, да се ради о лијепом граду, као и да ће у наредним данима обићи и залеђе – „моунтаин бикинг“ му је дугогодишњи хоби, а Орјенски масив је прилика коју не жели да пропусти. Како је на састанку договорено, изложбу иновативног дизајна ће у марту 2019. отворити амбасадор, а по завршетку Празника мимозе, поставка дизајнерских рјешења посјетила би и Бар, Цетиње и Подгорицу.

Амбасадор Иконен се интересовао и о ситуацији у Црној Гори и односу „опозиционих“ градова и државне власти. Руководство Општине Херцег Нови упутило га је у континуирано кршење Европске повеље о локалној самоуправи од стране државне власти, увођењем и коришћењем механизама централизације, доводећи локалне самоуправе у подређени положај - да би у конкретним случајевима врло често каснили или у потпуности изостали одговори и реакције надлежних министарстава.

Опструкције отежавају рад, али то неће омести Херцег Нови и његове грађане у стварању боље и функционалне друштвене заједнице, отварању нових и развитку постојећих економских и културних потенцијала нашег града, закључио је Катић.