logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Октобарске награде Оливери Доклестић и Зорици Дракулић Видаковић, Тања Бошковић почасна грађанка Херцег-Новог

  • понедјељак, 29 октобар 2018 14:10

NASDANOPST28102018Добитнице Октобарских награда, навишег признања Општине Херцег-Нови, су Оливера Доклестић, за заштиту и промовисање културне оставштине града, и Зорица Дракулић Видаковић, за хуманитарни рад. Повеља је додјељена глумици Тањи Бошковић, која је тиме стекола звање почасног грађанина Херцег-Новог.

Одлука о овогодишњим добитницима Октобарских награда и Повеље Херцег-Новог донесена је једногласно, подсјетио је предсједник жирија др Ненад Секулић на свечаној сједници поводом Дана општине.
Октобарске награде је уручио предсједник Општине Стеван Катић.
Оливера Доклестић захвалила се свима који су њено књижевно дјело препознали – професору Бранку Васиљевићи, Мјесној заједници Србина и професорици Босиљки Пушић, као и Општини и члановима Жирија који су га вриједновали Октобарском наградом. Како је рекла, писање јој је велика љубав, прозор у свијет и личне дубине, а њена дјела су „као кисеоник који се распоређује у подзиди која је већ испуњена каменчићима њене основне професије – инжињерства“.
„Теме о којима пишем су из нашег краја, из Боке, увијек с наумом да је то за наше људе и радујем се кад чујем  да је неко прочитао неку моју причу или роман и кад га заинтересује неки дио из књиге, јер књижевно дјело је празно и бесмислено ако не служи човјеку и човјечанству“, казала је Доклестић.
Зорица Дракулић Видаковић рекла је да је вриједности поклањања, бриге и љубави спознала у дјетињству, а „одрастајући без мајчинског загрљаја и топле руке“ само је жељела „постати народна мајка и из љубави даривати све оно што неком недостаје за тренутни осјећај среће“.
 „Осмјех ми је био највећа награда. А  Октобарска награда која се сада налази у мојим рукама припада вама, драги Новљани, јер да није било вас који сте подржали моје акције ја данас не бих била овдје“, поручила је Дракулић Видаковић. Захвалила се предлагачу, Клубу добровољних давалаца крви, члановима Жирија, Општини Херцег-Нови која јој уступа магацински простор, породици усвојитељима, својој дјеци, сарадницима и суграђанима.

Легендарна глумица Тања Бошковић је у Херцег-Нови стигла са закашњењем, јер авион због невремена није могао да слети на тиватски аеродром, па ће јој Повеља бити накнадно уручена.
Оливера Доклестић - чувар постојећих вриједности овог града и успјешни стваралац нових
Оливера Доклестић је рођена у Херцег-Новом 1962. године, гдје је завршила основну и средњу школу, а студије грађевинарства у Београду. Дипломирала је 1988. године, док је свој Магистарски рад одбранила 2006. године.
Оливера, рођена Новљанка, поријеклом из угледне новске породице, још од времена студија ангажује се на заштити и промовисању културолошких и животних вриједности свога завичаја као и на промоцији српског језика и ћириличног писма. Ради на очувању постојећих вриједности, али је и успјешни стваралац нових. У свакој њеној написаној књизи искре топле слике и записи о Херцег Новом и Боки Которској.
Оливера Доклестић је један од оснивача СПКД „Просвјета“, њен предсједник од оснивања 2002. године, члан је УКЦГ и УНЦГ. Љубав ка писању, након времена школских радова, први пут се значајније примјећује кроз репортажне емисије за радио Херцег Нови о „Обичним и необичним људима“ и „Давно је било то“. У досадашњем стваралачком периоду објавила је: „Прашине кораци“-збирку приповједака, „Кап по кап“-збирку поезије, „Софијине кћери“- три новеле, „Опуномоћени запис“- збирку поезије, „Између камена и воде“-књигу прозе, „А ја бих само да са тобом ћутим“- збирку поезије, „Црно-бијели градови“- књигу есеја и путописа, „Четврта димензија“- роман, „Шапатом“- збирку приповједака. У 2017. години је приредила монографију која је изашла из штампе у издању СПКД „Просвјета“ из Херцег Новог 2018. године „Српска закладна поморска школа – Задужбинска школа у Србини“. Управо је изашао из штампе њен најновији роман „Љубав и лажи или Кула од карата“.
Зорица Дракулић Видаковић – глас немоћних и одговор када им је најпотребније
Зорица Дракулић Видаковић рођена је 1971. године на Цетињу. Одрастала је у Дјечјем дому „Младост“ Бијела до 1977. године, а потом у кругу породице Николе Дракулића, која ју је усвојила.
Зорица је већ деценијама препозната као жена великог срца, подршка за све оне којима је помоћ потребна, у цијелој Црној Гори. Несаломива жеља и воља воде ову вриједну хуманитарку ка новим изазовима.
Зорица је покретач и учесница бројних хуманитарних акција, за које је награђена престижном годишњом наградом „ИСКРА“ Фонда за активно грађанство. Један је од оснивача Фондације „Ива Бјелић“ која прикупља средства за дјецу и омладину обољелу од тешких болести.
Као предана мајка двојице синова и даље редовно посјећује Дом у Бјелој. Дјеци донира храну, играчке, одјећу и обућу, али и оно што им је најпотребније – љубав и пажњу. Зорица Дракулић Видаковић је глас немоћних и одговор када им је најпотребније.
Татјана Тања Бошковић – афирмација града који јој је други дом
Татјана Тања Бошковић рођена је 27. јуна 1953. године у Београду. Гимназију је завршила у Аранђеловцу, а на Факултету драмских умјетности у Београду дипломирала је 1973. године у класи професора Предрага Бајчетића. Остварила је преко четрдесет година дугу и плодну позоришну, телевизијску и филмску каријеру, истичући да је јој је театар, као начин да се преда умјетничком дјелу, неопходан за живот.
Тања у својим јавним наступима, Херцег-Нови назива другим домом, који је за њу омиљено мјесто, како љети, тако и зими. У нашем граду комшије и она имају готово родбински однос. Глумица има посебан значај и за Херцегновски филмски фестивал, на којем је присутна од оснивања. Као особа која у души има неприкосновену радост, Тања сматра да, ако желиш да будеш добар човјек, мораш да узимаш од себе и дајеш другима, и то је полазна тачка њеног хуманог рада и друштвеног активизма.
Истичући посебност коју Херцег-Нови има за њу, допринијела је туристичкој афирмацији нашег града, а својим филмовима и представама, културном и духовном богатству свих нас који у њему живимо.
Љубављу коју даје Херцег-Новом, Татјана Тања Бошковић је у њему одавно завриједила посебно мјесто.