logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Катић: У Херцег-Новом се ради по мјери грађана

  • понедјељак, 29 октобар 2018 14:57

NASLOVNASSDOHN28102018„Упркос свим тешкоћама и наслеђеним проблемима, улажући значајне напоре, реализовали смо бројне пројекте за добробит града – побољшали путну инфраструктуру, уљепшали улице, пробудили залеђе, посветили се културним добрима, оживјели напуштене објекте, бринули о дјеци, младима и суграђанима зреле доби, подсјетили на датуме који су неправедно заборављени.

 Радили смо за СВЕ грађане, без разлике, за све крајеве наше општине – вјерујући да је добар само равномјеран развој, који никога не искључује“, поручио је предсједник Општине Стеван Катић на свечаној сједници Скупштине општине поводом 28. октобра, Дана ослобођења и Дана општине.
„Бићемо задовољни само онда када будемо имали пут до сваке куће у Херцег Новом, када сваки дио града буде имао канализациону мрежу и јавну расвјету, када сваки основац на поклон добије уџбенике, само онда када особе са инвалидитетом буду могле да уђу у све музеје, галерије и кафиће, када вратимо живот херцегновским селима.
Ми нисмо људи који се баве мегаломанским, нереалним обећањима. Ми вјерујемо у добар темељ и инсистирамо на малим чудима која ће дотаћи сваког нашег суграђанина. Желимо да сопственим снагама унаприједимо Херцег-Нови, свјесни да нас чека много посла. То је дух који нас води у нове пројекте...
 Драги суграђани и пријатељи, понесите данас са собом ову поруку: Херцег-Нови је град у којем се ради по мјери грађана. Стварамо град у којем ће јутра свитати са новим идејама, дани доносити нове љепоте, а ноћима ћемо своју дјецу ушушкати мирни и поносни што расту у Херцег Новом“, истакао је Катић и честитао Празник града.

Приоритети за развој града: нова Аутобуска, изградња инфраструктуре, гаража, Дневног центра

Катић је у обраћању истакао јасне приоритете локалне управе у наредном периоду:
„Најзначајнији је, свакако, изградња нове Аутобуске станице у Игалу гдје смо завршили идејно пројектно рјешење и очекујем у току 2019 године да радови на изградњи започну, чиме ћемо рјешити један од најзначајнијих проблема за наш град.
Полуострво Луштица и залеђе највећи су потенцијали за даљи развој. Предуслов је свакако изградња путева, што ће бити вишемилионски и вишегодишњи подухват.
Изградња путне и водоводне мреже на Луштици извјесна је и биће реализована у сарадњи са инвеститорима и државом. У току је тендер за израду главног пројекта регионалног пута на полуострву, а слиједи и за пројекат снабдијевања водом чиме коначно отпочињемо процедуру за рјешавање овог значајних питања за живот свих становника Луштице.
Настављамо изградњу и уредјење шеталишта дуж наше обале,гдје ћемо до краја ове године завршити са поплочавањем на  дионици од ресторана мимозе до Галеба,а паралелно са тим радимо пројекат наставка реконструкције од Галеба до Титове виле.Такође настављамо и са изградњом секундарне канализационе мреже у многим насељима на територији наше општине,а паралелно са тим се и даље суочавамо и ријешавамо проблеме из предходног периода на изради главног канализационог колектора и постројења за пречишћавање вода гдје је наша Општина доведена у незавидан положај услед лошег управљања пројектом од оних који су у предходном периоду  били задужени за то.
Намјеравамо да, корак по корак, ријешимо проблем недостатка паркинг простора изградњом паркинг гаража,гдје сагледавамо све могућности,а крећемо и у реконструкцију пијаца у Херцег-Новом и Игалу које су предходних година биле у јако лошем стању. Оне ће постати уређено мјесто за продају локалних производа, коначно усклађено са културолошким и туристичким значајем пијаце за медитеранске градове.
Планирамо уређење  и освјетљења Старог града и тврђава као и реконструкцију главне Његошеве улице,јер улице и степенице којима су ходили великани заслужују да им се посветимо са посебном пажњом.
Брига о рањивијим члановима заједнице остаје наше трајно усмјерење.  Слиједи изградња и трајно рјешавање питања простора за рад Дневног центра за особе са сметњама и тешкоћама у развоју, кроз пројекат на којем Општина сарађује са амбасадом Сједињених Америчких Држава.
Посвећено настављамо да радимо на ономе што је неизоставан дио здравог друштва – његујемо умјетничке и културне домете, стварамо предуслове за бављење спортом, подржавамо образовање, подстичемо стварање нових вриједности. Имаћемо нове симболе, грб и заставу достојне краљевског града.
Управа смо која прати динамичан развој града. Сарађујемо са свима који желе одговорно да улажу у Херцег Нови, настојимо да склопимо нова, поуздана парнерства, уклањамо пословне баријере. Док очекујемо усвајање Просторно урбанистичког плана општине, радимо на стратегијама које ће га пратити, новим пројектима и одлукама.
Херцег-Нови остаје поуздан партнер градова Европе. Своју способност, знање и одговорност потврдили смо реализацијом више прекограничних пројеката, а позицију ћемо учврстити новим апликацијама.
Чињеница је, за развој су неопходни државни пројекти. Општина Херцег Нови, нажалост, због све јаче централизације одлучивања и располагања имовином, има значајно лимитиране могућности,те смо као озбиљан град у овој држави имали велики број примједби на предлоге закона који на жалост у великом броју случаја нису прихваћени. Очување Болнице Мељине и Института Игало, укидање путарине на међудржавној саобраћајници Мељине – Петијевићи, обилазница око Херцег Новог, изградња школе у Игалу, санација тврђаве Канли Кула, развој крузинг туризма само су дио питања гдје очекујемо конкретан и брз одговор од стране државе.
Локална управа ће, без обзира на препреке, посвећено радити. Резултати ће бити наш најснажнији аргумент и мотив да наставимо путем унапређења, промјене и стварања нових вриједности.
На крају желим да се захвалим свим сарадницима посебно одборницима наше Скупштине на подршци коју сте дали свим развојним пројектима наше Општине.Такође желим да истакнем  сложност свих коалиционих партнера , гдје сви гледамо у истом правцу, са јасном визијом развоја, јер само стабилна,одговорна и домаћинска управа може дугорочно планирати и реализовати важне стратешке задатке и развојне пројекте нашег града“.