logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Свечано обиљежен Дан општине Херцег-Нови, 28. октобар

  • понедјељак, 29 октобар 2018 13:00

NaslovnaPolaVjenaca28102018Дан ослобођења Херцег-Новог и Дан општине Херцег-Нови, 28. октобар обиљежен је полагањем вијенаца палим борцима и свечаном академијом у Дворани Парк.

Свечану сједницу је отворио предсједник Скупштине општине др Милош Биговић, који је обавијестио да је тог јутра делегација Општине са  представницима општинских одбора  организација удружења бораца и антифашиста и Војске Црне Горе  положила вијенце  и  цвијеће на спомен обиљежје на Сат кули, споменик стријељаним родољубима 1914.– 1918. године код Манастира Савина и спомен костурницу палима за слободу у народно ослободилачком рату 1941 – 1945. године на Савини.
„На данашњи дан прије 74 године храбри борци Народноослободилачке војске, Десете херцеговачке, Друге далматинске  и  Прве  бокешке бригаде ослободили су Херцег-Нови  и на његовим улицама и кулама завијориле су се заставе побједе и слободе“, подсјетио је Биговић.    

Минутом ћутања одата је пошта палим родољубима,  који су положили своје животе  за слободу домовине  и достојанствен живот њених  грађана.
Услиједила је кратка филмска ретроспектива о активностима локалне управе између двије свечане сједнице, потом обраћање предсједника Општине Стевана Катића, додјела Октобарске награде и Повеље града, додјела награде најбољем студенту и музички програм у извођењу новских умјетника.
Свечаној сједници су присуствовали представници дипломатског кора у Црној Гори, посланици, представници државних органа и установа, црногорских општина, политичких  партија и странака, братских, пријатељских и сусједних градова, одборници у Скупштини општине Херцег-Нови, представници локалне управе, привредних друштава, вјерских заједница, мјесних заједница, спортских клубова и друштава, невладиних организација и средстава јавног информисања.