logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Откривена биста славном адмиралу Марку Војновићу

Nasl31102018У Херцег-Новом је данас откривено спомен обиљежје грофу Марку Војновићу херцегновском, адмиралу царске Црноморске флоте, у улици Старог града која носи његово име.

Бисту која је постављена на инцијативу Матице Боке открили су предсједник Општине Стеван Катић и Кирил Киржа из Амбасаде Руске Федерације у Црној Гори.
„Овим репрезентативним спомен обиљежјем ми на достојан начин одражавамо историјски значај и контекст адмиралове личности и одужујемо се знаменитом Новљанину, историјској личности која је вјештином ратовања и блиставом каријером завриједила поштовање у очима савременика и потомака, прославила родну Црну Гору и своју другу отаџбину Русију.  Овим спомен обиљежјем ми славимо јаку осу која је повезивала Марка са Његошем, Војновиће са Петровићима, Црну Гору са Русијом. Адмирал Марко Војновић је, стварајући историју, снажно повезао наш и руски народ, а ми настављамо да исписујемо  странице тог пријатељства“, поручио је предсједник Општине Стеван Катић.
Како је казао, локација је бирана пажљиво, да буде „достојна имена Марка Војновића - рођеног Новљанина, једног од оснивача и првог адмирала руске Црноморске флоте, легендарног владара Црног мора, борца у највећим поморским биткама свог времена под чувеном Светоандрејском заставом, храброг и смјелог двоструког носиоца ордена Светог Георгија.“
„Херцег Нови подизањем обиљежја у част адмирала Војновића још једном показује да је одговоран према својој историји, важним личностима и догађајима за наш град и народ“, истакао је Катић.

Захвалио се Матици Боке која је иницирала подизање овог обиљежја, аутору бронзане бисте - вајару Николи Никши Косићу, аутору  архитектонско-конзерваторског пројекта - архитекти-конзерватору Срђану Марловићу, клесарској радионици Мирка Франовића која је израдила елементе камене пластике, Управи за заштиту културних добара на квалитетној сарадњи и породици Лепетић која је одобрила постављање бисте на свом зиду.
„Марко Војновић је човјек који је служио Русији, новој отаџбини, али никад није заборавио на свој родни град, свој завичај, Херцег Нови. У души и срцу он је остао Бокељ, и ми то знамо и цијенимо. За нас је он као личност значајан јер је допринио  бољем разумјевању наших народа“, казао је Кирил Киржа из Амбасаде Руске Федерације у Црној Гори.
Како је додао, адмирал Војновић је одавно ушао у руске уџбенике, морнари на војним академијама уче на примјерима његовог ратног искуства и начина на који је водио руску флоту током ратова у 18. вијеку.
„Догађаји попут овог много значе за развијање односа народа Црне Горе и Русије. Ово је наставак континуираног пријатељства и односе ћемо развијати и даље, поготово кроз културне и хуманитарне пројекте које ћемо ми као амбасада прихватати и подржавати“, истакао је Киржа.
Комненовић: Вратили Адмирала свом родном мјесту
 „У времену када заборављамо стара пријатељства и покушавамо да нађемо нова гдје их никад није било, Матица Боке у сарадњи са херцегновском општином и овај пут је успјела да историју града врати Херцег Новом, а још једну знамениту историјску личност свом родном мјесту“, казао је предсједник Управног одбора Матице Боке Жељко Комненовић.
Захвалио се свима без којих овај пројекат не би заживио: оснивачу Матице Боке Зорану Шабановићу и Александру Бељаковом из Словенске алијанске, ауторима бисте и пројекта, као и одборницима локалне Скупштине и Општини Херцег Нови.  
Подсјећајући на историјске податке, Комненовић је казао да су Бокељи имали садржајно учешће у руској ратној и трговачкој морнарици током 17. 18. и 19. вијека, а током боравка у Русији испољавали су општесловенски патриотизам, сматрајући да ће радећи и борећи се за 'мајку Русију' служити и својим дугорочним интересима.
 „Биста руског царског адмирала Марка Војновића у његовој улици у старом граду чијим се сјенима клањао и сам Његош, је симбол историјске вертикале и трајања, али и враћања дуга људима који су нашу заједничку историју стварали“, казао је Комненовић и закључио: „Нека биста грофа Марка Војновића у његовом родном Херцег Новом остане залог будућим нараштајима и трајно подсјећање на велике Бокеље и њихова непролазна дјела које не може да нагризе ни зуб времена ни непоуздано људско сјећање“.
Откривању бисте су присуствовали: конзул Републике Србије Зоран Дојчиновић, чланови Матице Боке, одборници Скупштине општине Херцег Нови, представници локалне управе и грађани. По откривању биста адмирала Војновића је освештана.
Биста адмирала Марка Војновића постављена је недалеко од куће у којој је, према подацима, била резиденција Војновића, у улици која носи име Марка Војновића.  Комплетна архитектонско-скулпторска композиција је висока 3, широка 1,5 метар, састоји се од камене клесане нише дефинисане каменим елементима клесаним у плиткој пластици, плоче са натписом и бронзане бисте са  припадајућим каменим постаментом. Простор ће бити на специфичан начин освјетљен ноћу.