grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Херцег-Нови на форуму о инвестирању у Западни Балкан

nasfront07062019Херцег Нови је током протекла три дана представљен на међународној конференцији Форум градова и региона „Инвестирање у Западни Балкан – Инвестирање у Европу“, која је одржана у пољском граду Жешову.

Главне теме конференције биле су прекогранична сарадња и улога локалних самоуправа у подстицању регионалног и локалног развоја.
Општину Херцег Нови представљала је потпредсједница Данијела Ђуровић, која је учествовала у панел дикусији о квалитету сервиса које грађанима нуде локалне јавне управе.
Говорећи о настојањима локалне управе да буде што ефикаснији сервис грађана, Ђуровић је казала да се комунални сектор у Црној Гори суочава са озбиљним изазовима, посебно због сезонских миграција и великих флуктуација у броју корисника.
Она је истакла да је улагање у капиталну комуналну инфраструктуру један од приоритета, али општине немају довољне приходе да саме финансирају такве пројекте, а недовољни су грантови ЕУ који су им у овој фази доступни.
Како је објаснила, Црна Гора је земља кандидат, а не чланица ЕУ, па су фондови за финансирање капиталних инвестиција доступни само Држави. Тако од воље централних власти зависи који ће се пројекти и у којим општинама финансирати, са чим Херцег Нови до сада није имао најбоље искуство.
Panel07062019Ђуровић је закључила да је за локалне управе Западног Балкана од великог значаја превазилажење изазова у обезбјеђивању средстава из ЕУ фондова. Херцегновска локална управа настоји да јача своје капацитете у овој области, у чему су од велике помоћи бројна партнерства са другим градовима и чланства у међународним асоцијацијама.
Форум градова и региона окупио је представнике високе представнике земаља Берлинског процеса, представнике Европске комисије, Европске инвестиционе банке, Европске банке за обнову и развој, Комитета региона, градова и региона, јединица локалних самоуправа и невладиних организација.
Форум је организован у сарадњи Министарства за инвестиције и развој Републике Пољске и  Војводства Подкарпатје, чији је Жешов главни град. Партнери Форума су Европска комисијиа, Удружење пољских градова, Унија покрајина Републике Пољске, као и НАЛАС – Мрежа асоцијација локалних власти југоисточне Европе.Догађај је организован у оквиру пољског предсједавања Берлинским процесом - иницијативом за подршку регионалне сарадње на Западном Балкану и комплементарну политику проширења Европске уније.