logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Катић на Форуму градоначелника Централне и Источне Европе у Кини

CEEC Mayors Forum ChinaПредсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић учествује на Форуму градоначелника држава Централне и Источне Европе који се одржава у кинеском граду Нингбоу, од 6. до 9. јуна ове године.

Отварању Форума присутвовао је велики број градоначелника из Кине, Централне и Источне Европе, као и бивши лидери неколико држава, владини званичници, дипломате, привредници и представници академских заједница.
Тема трећег Форума градоначелника у Нингбоу је „Нови концепт за нови развој“. Сви учесници имају прилику да подијеле своје ставове, искуства и потребе у вези са оснаживањем постојећих и успостављањем нових пријатељстава, те продубљивањем трговине и културних спона, а све под окриљем принципа заједничког раста кроз сарадњу унутар 16+1 оквира и иницијативе под називом „Појас и пут".
Предсједник Катић упознао је своје домаћине са потенцијалима општине Херцег Нови, као и могућностима за улагања, нарочито у области туризма и инфраструктуре. Посебно је нагласио изузетну сарадњу коју Општина има са кинеским градом Хђином, са којим је током претходне године потписан споразум о пријатељству.
Форум у Нингбоу је одлична прилика да се у билатералним разговорима са бројним градоначелницима размијене искуства у функционисању локалних самоуправа, те размотре могућности за успостављање нове сарадње наше Општине са градовима Централне и Источне Европе.
Учесници Форума имаће прилику да посјете и China-CEEC Expo сајам инвестиција и трговине, који се пети пут одржава у овом кинеском граду, а показао се као најбољи модел за сарадњу земаља Централне и Источне Европе са Кином.