grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Новски азил за псе добио двадесет нових кућица

nasAzil26112019Пред најхладнији период године у новски азил за напуштене псе стигло је двадесет нових кућица, које су већ у употреби. Кућице за склониште на Диздарици обезбиједила је Општина Херцег-Нови, која заједно са предузећем „Чистоћа“ и волонтерима ради на унапређењу услова за збрињавање паса у овом објекту.

Да је куповина кућица била неопходна и важна, те колико су оне допринијеле побољшању третмана животиња, увјерио се данас предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић, који је са сарадницима обишао Азил. Он је изразио задовољство начином на који је реализован посао набавке, монтаже и постављања кућица, као и функционисањем Азила.

Сарадња локалне управе и „Чистоће“ са волонтерима добар је пут за препознавање потреба и наставак побољшања услова у Азилу, казао је Катић. Како је истакао, локална управа је у нацрт Буџет за 2020. годину уврстила и средства за рад Азила, препознајући да је овај објекат потреба града и да је важно обезбиједити добре услове за збрињавање напуштених животиња.

Он се захвалио суграђанима који су удомили псе, као и онима који својим донацијама значајно помажу снабдијевање Азила. Позвао је све који желе љубимца да обиђу Азил и нађу себи новог пријатеља.

Директор „Чистоће“ Владимир Арсић истакао је да су кућице добродошле, нарочито пред зиму. Како је информисао, вриједност ове набавке је око три хиљаде еура, а након ње је стигао и пијесак којим ће бити застрт простор за кретање паса. У Азил су тренутно смјештена 84 пса, а послове прикупљања, смјештаја и бриге о животињама обавља пет запослених.

Арсић истиче да су трошкови рада Азила прилични, они износе између пет и шест хиљада еура мјесечно. Функционисање значајно олакшава помоћ грађана, физичких и привредних лица, каже Арсић и посебно се захваљује предузећу „Водовод и канализација“ и анонимним донаторима на већој количини хране коју током мјесеца донирају.

Директор додаје да је још један трошак надокнада за коришћење објекта у вриједности од 222 еура мјесечно, коју „Чистоћа“ плаћа Министарству одбране као власнику простора. Како додаје, уложена су и значајна средства у адаптацију ових просторија, за шта од Министарства нису успјели да добију рефундацију средства.

Рад Азила тренутно помаже пет регистрованих волонтера. Једна од њих, волонтерка Јасна Чавић казала је да настоје да обезбиједе различите донације у храни и опреми, али и да промовишу удомљавање паса. Она сматра да је потребно олакшати процедуре приликом посјета азилу, те да би волонтеризам у Херцег Новом требало да буде на вишем нивоу.