grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Крај године у знаку бројних улагања у градску инфраструктуру: За мјесец дана покренути пројекти вриједни преко милион еура

  • четвртак, 19 децембар 2019 14:54

asfaltnjegoseve19На територији Херцег Новог у протеклом периоду су покренути пројекти уређења градске инфраструктуре вриједни преко милион еура, од којих су неки већ завршени.

Главна новска улица, Његошева асфалтирана је на дионици од „Галеба“ у Игалу до зграде „Новљанка“ на Топлој. Завршени су радови на асфалтирању пута према цркви Светог Николе у Баошићима и према насељу Ђиловићи у Кумбору. Почела је санација пута Ратишевина-Мојдеж, као и радови на проширењу пута Крушевице – Врбањ, а терен се припрема и за ширење локалног пута према Жвињама.
При крају је адаптација тротоара на Топлој, чиме ће град добити сигурнију пјешачку комуникацију која ће бити доступна свим корисницима простора, укључујући и лица са смањеном покретљивошћу.
Радови се изводе и на Степеништу Данице Томашевић, које повезује Шеталиште Пет Даница и Његошеву улицу. Степенице у које од изградње није значајније улагано биће поплочане каменом, биће реконструисана јавна расвјета и постављен мобилијар. Ово је други у низу пројеката уређења скалина по којима је град познат, а након овог и степеништа Јова Дабовића у плану је да нови изглед добије и степениште Марка Војновића.
Почела је уградња подземних контејнера у Зеленици, у оквиру реализације уговора вриједног скоро 500.000 еура. Контејнери ће бити уграђени на 64 локације, што ће допринијети љепшем изгледу градских улица.
На Њивичком путу трају радови на постављању 33 стуба јавне расвјете, чиме ће по први пут бити освијетљена траса од Карауле (Игало) до скретања за Њивице. Овај пројекат Општина реализује у сарадњи са компанијом „М тел“.

Завршени су и радови на изградњи канала за одвод атмосферских вода у Мељинама, у близини хотела „АCD“, како би био ријешен проблем велике количине атмосферских вода које се на том мјесту задржавају.
Током протеклог мјесеца настављени су радови на адаптацији Куће нобеловца Ива Андрића и у локалној управи очекују да она до љета буде спремна за посјетиоце. Ради се и адаптација објекта на Карачи који користи Градска музика, што је први пут након 40 година да ово здање доживљава спољашње и унутрашње уређење.
Поред започетих пројеката, уговорено је и уређење путева у Србини, Бијелој, Каменарима, на Подима и Луштици вриједно преко 100 хиљада еура, а динамика извођења ових радова зависиће од временских прилика.