grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Данијела Ђуровић: Херцег-Нови је био и остаће слободарски град

  • понедјељак, 30 децембар 2019 11:21

NAs30122019DDJПредставници Општине Херцег-Нови, Мјесне заједнице Игало и Општинског одбора СУБНОР-а 1941-1945 положили су јуче вијенце на спомен обиљежја палим борцима у Омладинском парку и на Шеталишту Пет Даница.

На почетку Шеталишта Пета Даница, на згради бившег ресторана “Галеб”, положен је вијенац испод спомен плоче новским хероинама – пет Даница: Томашевић,  Ђуровић, Косић, Бојанић и Попивода, о којима је говорила потпредсједница Општине Херцег Нови Данијела Ђуровић.

–Ове храбре дјевојке су борећи се за слободу оставиле обавезу да и ми у овим не баш лаким временима будемо достојанствени у борби за права сваког човјека и организације. У години коју испраћамо Херцег Нови је обиљежио 75 година од оснивања Прве Бокешке народноослободилачке ударне бригаде, која је дала велики допринос у ослобађању Херцег Новог, казала је Ђуровић и нагласила да је наш град био и остао град слободарских идеја и духа.

Она је истакла да свако вријеме носи своје бреме, па се и данас воде борбе за неке друге слободе.

-Слобода је свеобухватна и увијек се морамо борити за слободу правде, слободарског живљења, слободу свог мишљења и изражавања, слободу да будемо људи у свакој прилици, поручила је Ђуровић, уз истакнуту захвалност члановима борачке организације 1941–1945 што чувају традиције слободарства, посебно тековине Другог свјетског рата.

Представници Општине, МЗ Игало и ОО СУБНОР 1941-1945 претходно су традиционално положили цвијеће на спомен обиљежје у Омладинском парку у Игалу, гдје су 29. децембра 1941. године италијански карабињери убили, односно стрељали, Пера и Божа Вучковић Ћеклића и њихову  мајку Александру, Јован Драшковића  и његовог сина Божа. О том догађају прије 78 година говорио је предсједник МЗ Игало Зоран Савковић.

Секретар Општинског одбора СУБНОР-а 1941- 1945 Ђорђе Злоковић захвалио је представницима Општине Херцег Нови, која им помаже у реализацији бројних пројеката и програма.