grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Челници Херцег-Новог и Требиња и бројни вјерници присуствовали молебану и протестној шетњи против Закона о слободи вјероисповијести: Херцег-Нови никада неће прихватити Закон који дијели народ и удара на најсветије

  • понедјељак, 30 децембар 2019 11:30

NAs30122019aaaРуководство Општине присуствовало је у суботу увече молебану у цркви Светог Спаса на Топлој и потом учествовало у протестној шетњи до цркве Светог Архангела Михаила на Белависти, организованој поводом усвајања Закона о слободи вјероисповијести. Вјерницима и свештенству придружили су се предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић, потпредсједници Данијела Ђуровић и Милош Коњевић и градоначелник Требиња Мирко Ћурић.

По процјенама на Топлој се окупило између двије и три хиљаде вјерника, који су се након молебана мирно упутили Његошевом улицом до трга Белависта, гдје им се обратило херцегновско свештенство и челници Херцег Новог и Требиња.

Предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић се захвалио грађанима који су се окупили у великом броју да још једном кажу државној власти да Херцег Нови никада неће прихватити усвојени Закон о слободи вјероисповијести.

„Пола године уназад говоримо да овај Закон не треба и не смије да се усвоји, да овај Закон дијели браћу и сестре, не само у Херцег Новом него у цијелој Црној Гори. Али ето, властодршци са државног нивоа опет су се усудили да ударе на Бога, да ударе на оно што је најсветије“, казао је Катић. Он је поручио да предстоји борба да се власт на државном нивоу „дозове памети“ и поништи овакав Закон, који не може и неће прихватити вјерни народ Херцег Новог, града носиоца ордена Светог Саве првог реда.

Порука окупљања је да народ неће „продати вјеру за вечеру“ и дати имовину Српске православне цркве, да неће проћи политика оних који су изгласали овакав Закон о слободи вјероисповијести, истакао је градоначелник Требиња Мирко Ћурић. Он је објаснио да је Херцег Нови дио Епархије захумско-херцеговачке, и зато је и људима у Републици Српској важно оно што се у овом граду дешава.

Ћурић је казао да се са Катићем договорио да понуде посао Милоју Шћепановићу, полицајцу који је дао отказ због дешавања у вези са усвајањем Закона о слободи вјероисповијести и тако се „одрекао посла да заштити своју родбину“.

„Каква је то политика, већ враћају филмове од раније и хоће да докажу да то није човјек са моралом, али им то неће успјети. Био је са моралом док их је слушао, не смијемо да оставимо таквог човјека, не смијемо да оставимо све оне људе који су ових дана стали уз Српску православну цркву“, поручио је Ћурић.

Архијерејски намјесник херцегновски Радомир Никчевић потврдио је да је Шћепановић прихватио понуду за посао у Херцег Новом, те додао да ће му црква обезбиједити смјештај.

Игуман Манстира Савина, јеромонах Макарије казао је да смо ових дана смо могли да видимо пуно људи који су прави исповиједници вјере, од којих су многи макар мало пострадали за вјеру. Како је рекао, међу њима се издвојио Милоје Шћепановић, који је „помирио своју савијест и своје срце, није хтио да бије своју браћу и то је оно што црква проповиједа – љубав и самилост“.

„Нема потребе ни за каквом битком, за оружјем. Наше оружје треба да буде и јесте љубав, наше оружје је Христос који је љубав и ми то треба да покажемо свакога дана“, поручио је игуман Макарије. Он је позвао вјернике да долазе на молебан и у заједничкој молитви, радујући се једни другима, исповиједају истинску вјеру и шире љубав и добро.

„Ако је неко има прилику да се окрене иза себе када смо се пели на овај трг, могао је да види да се колона протеже даље, скоро до иза Градске кафане. Дакле, у питању је неколико хиљада Новљана који тренутно овдје са нама изражавају свој протест и револт због Закона који је донесен. Све је данас у тој симболици – наша звона која звоне на пола означавају да су умрли право и правда у Црној Гори“, казао је јереј Зоран Миљанић.

Како је најављено на крају скупа, и наредних дана ће, свакога дана у 17 сати бити одржана молебан у цркви Светог Спаса, а затим и протестна шетња до неке од новских цркава. За сјутра је заказана протестна шетња од Топле до Манастира Савина.