grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Успјешно завршена EUISM конференција у Херцег-Новом

Nas24012020Међународна EUISM конференција на тему добротворног рада и волонтеризма у локалним заједницама одржана у Херцег-Новом испунила је очекивања учесника, оцијенили су из општинске Канцеларије за међународну сарадњу која је организовала овај догађај.

Конференција је одржана од 17. до 21. јануара у хотелу „Лајтхаус“, гдје је близу 40 учесника, међу којима 23 из иностранства, имало прилику да подијели своја искуства, мишљења, као и да разматра могућности заједничке сарадње на пројектима који би промовисали добровоторне активности.

Колико је у Новоме утемељено доброчинство и жеља да се помогне локалној заједници кроз своја излагања су представили хуманитарна радница Зорица Дракулић Видаковић, еко-активисти Милица и Драгиша Боца, и Драгана Зечевић Плавански из Кола српских сестара.

Велики допринос успјеху ове конференције дали су чланови Дебатног клуба ,,ЈУСМШ Иван Горан Ковачић''. Средњошколци Сара Нововић, Немања Ђурић, Ана Мариа Финжгар, Станка Мишељић, Алексеј Ростовић, Катарина Лечић, Анђела Вучетић и Никола Радовић су заједно са водитељем Дебатног клуба, професором Гојком Ђурђевићем припремили двије изузетно занимљиве активности. Првог радног дана конференције одржали су дебату у америчком парламентарном формату на тему ,,Овај дом сматра да је ЕУ потребан сопствени Трамп''. Користећи интерактивни софтер Ментиметер присутни су били у прилици да у реалном времену дебатерима постављају питања, на која су они касније одговарали.

Поред дебате, одржана је и радионица под називом ,,Млади и ЕУ'', на којој су ђаци предочили своје ставове о многим питањима о функционисању и будућности ЕУ. Активно учешће у радионициузели су делегати из иностранства, нарочито они који се баве омладинским радом. Посебно вриједи истаћи да су управо они упутили низ похвала новским средњошколцима, прије свега на изврсном познавању енглеског језика, бесједничким вјештинама и употреби напредних ИТ алатки.

„У неколико пројеката које спроводимо у оквиру програма Европа за грађане укључили смо наше средњошколце, који су показали да су изванредно информисани и спремни да се учествују у свим пројектним задацима. Веома је битно да, кад већ имамо прилику, омогућимо нашим младим људима да стичу искуства и знања и повезују се са нашим европским комшијама, што ће њима, али и цијелом друштву бити драгоцјено“, каже руководитељка Канцеларије за међународну сардању Симонида Кордић.

Такође, Канцеларија за међународну сарадњу Општине Херцег-Нови је припремила за госте из Европе изузетно занимљив програм упознавања нашег култутно-историјског насљеђа. Организован је обилазак манастира Савине, тврђава Канли куле и Форте Маре, Белависте,трга Светог Јеронима, Пераста и Котора.

Незаборавно, јединствено, вриједно дивљења - ово су само неки од утисака гостију из Евопе након што су имали прилику да присуствују обиљежавању славе Светог Јована Крститеља. Крсна слава уз традиционални славски ручак приређена је заједно са НВО Спона из Херцег-Новог, а уз помоћ Црквене општине Топаљско-староградске, с циљем представљања овог јединственог црквено-народног обичаја својственог нашем народу.

Током славе гости из Европе су имали прилику да чују традиционалну и духовну музику, као и да се упознају са ћириличним писмом - самостално су на листу хартије писали своја имена на ћириличном писму.Упркос томе што су наспрам себе имали њима страна слова, са великим одушевљењем су се посветили писању, а највештијем међу њима припао је прикладан поклон.

Прва EUISM конференција у Херцег Новом организована је у склопу ЕУ пројекта „Europe Is A State of Mind -EUISM“, на којем је Општина Херцег-Нови партнер. Представници пројектних партнера који су учествовали на конференцији у нашем граду изразили су велику захвалност и одали признање Општини Херцег-Нови и Канцеларији за међународну сарадњу на одлично организованом догађају.