grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Одржан други састанак Општинског тима за заштиту и спасавање на тему корона вируса: Тренутна ситуација у Херцег Новом добра и под контролом

SastanakOTnslОпштински тим за заштиту и спашавање одржао је други састанак на којем је присутнима предочена актуелна епидемиолошка ситуација у Херцег Новом, сагледано тренутно стање у погледу рада служби и установа, а донешен је и нови сет мјера и препорука за грађане.

На састанку, којим је предсједавао предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић, саопштено је да је под здравствено санитарним надзором 145 грађана Херцег Новог, урађено је 9 узорака, сви негативни.
Како је оцијенила епидемиолог у Дому здравља др Стефа Глушац, тренутна ситуација у нашем граду је стабилна и под контролом, а сви из самоизолације и здравствено санитарног надзора се уредно јављају. Додала је и да су мјере које се спроводе на државном и локалном нивоу изузетно значајне у овом тренутку и додала да су студенти који су се вратили из Србије и Италије током претходних дана под надзором и да сви уредно поштују мјере самоизолације. Сви су добро и здрави, и не показују тегобе које би наговијестиле потребу за тестирањем, додала је Глушац.
Према препорукама Националног координационог тијела за заразне болести, упућен је захтјев Управи за имовину Црне Горе да извши набавку потребних дезинфекционих средстава и заштитне опреме, за потребе Општине Херцег Нови и предузећа чији је оснивач Општина.
Општински тим за заштиту и спашавање је усвојио је препоруке за грађане. Међу њима је и препорука Управницима скупштина станара колективних стамбених зграда, да у најскоријем року приступе радовима на дезинфекцији лифтова и заједничких просторија, као и квака и рукохвата унутар заједничких просторија стамбене зграде.
Такође, такси удружења на територији Општине Херцег Нови да уведу обавезне дневне дезинфекције површина која се користе у превозу. Апелује се на грађане Херцег Новог старије од 65 година да не излазе ван својих домова, поштујући препоруке Националног тима за ванредне ситуације.
Сходно Наредби за предузимање привремених мјера за спрјечавање уношења у земљу, сузбијање и спрјечавање преношења новог коронавируса, објекат Спортског центра Игало, смјештајних капацитета 35 јединица, одређен је као локација за спровођење мјера карантина, уколико за тим буде потребе.
По одлуци Националног координационог тима за заразне болести, од данас више неће саобраћати градски, приградски и међуградски превоз, па самим тим ни морска линија Херцег Нови-Росе (Лоро), као ни јавни градски саобраћај (Блуелине). Такође, једна од мјера је забрана окупљања на отвореним игралиштима, што снажно подржавамо, с обзиром да је примијећено присуство већег броја дјеце и младих на теренима.
Комуникациони тим за информисање ће благовремено обавијештавати јавност о мјерама и препорукама Националног координационог тијела за заразне болести, те пружати информације о актуелној ситуацији на сајту Општине Херцег Нови и на званичној фацебоок страници. Ове мјере служе да се грађани правовремено и истинито информисали и да се смањи ризик од ширења дезинформација.
Служба комуналне полиције и инспекцијског надзора ће у континутету пратити и контролисати поштовање мјера које су донешене по Наредбама Министарства здравља, а на предлог Института за јавно здравље и Националног координационог тијела за заразне болести. Цалл центар 19800 је у функцији од од 07х до 03х, за све информације о значаја за грађане.
Епидемиолошка служба је у приправности 24 сата и грађани је могу контактирати позивом на бројеве телефона 031 342 952 или 067 072 068.
Општински тим за заштиту и спасавање на тему корона вируса апелује још једном на све наше суграђане да све послове, у мјери у којој је то могуће, обављају телефонским или електронским путем. Све надлежне институације снажно сугеришу избјегавање било каквих контаката који нису хитне природе.