grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Општински тим за заштиту и спасавање: Свакодневна примјена мјера за заштиту здравља грађана

pranje ulicaЧишћење и дезинфекција јавних површина, појачана контрола поштовања привремених мјера, достављање намирница и лијекова грађанима којима је то потребно – то су само неке од бројних активности које се у Херцег Новом свакодневно спроводе у циљу заштите здравља грађана и спријечавања ширења коронавируса.

Удруженим снагама, сви органи и службе интензивно раде на примјени мјера и препорука које су донијете од стране Националног тима, као и оних које је усвојио Општински тим за заштиту и спасавање. Из Општинског тима обавјештавају да су до сада реализовани сви закључци који су усвојени на састанцима. Уведено је редовно прање градских улица и дезинфекција јавних површина, које раде предузеће „Чистоћа“ и Служба заштите и спасавања.    
        Свакодневно се контролише поштовање привремених мјера, посебно када је у питању окупљање на дјечијим игралиштима, спортским теренима, шетним стазама, у парковима. Такође, појачан је надзор угоститељских објеката и трговина.
        Такође, организован је рад волонтера Општине Херцег Нови и општинске организације Црвеног крста за помоћ старијима и онима који спадају у посебно здравствено угрожену групу. Волонтери су на услузи за асистенцију у набавци хране, лијекова и других средстава, а успостављен је и кол центар преко којег им се суграђани могу обратити.

parkОпштински тим свакодневно настоји да обезбиједи што веће количине дезинфекционих средстава и заштитне опреме, у циљу заштите свих који у овим тренуцима морају бити на терену и извршавати своје радне задатке. У складу са Наредбом за спровођење мјера за спријечавање инфекције изазване коронавирусом, уведен је посебан режим рада којим је наложено органима и службама Општине Херцег Нови да обављање послова из своје надлежности обезбједе кроз контролисани процес рада и ротирајућа дежурства, а исто је препоручено и предузећима и установама чији је Општина оснивач.
        Према одлуци Министарства здравља, за карантин је одређена локација I фазе Института „Др Симо Милошевић“ Игало. Уколико за тим буде потребе, на располагању су и хотели „Play“ и „Lighthouse“ у Игалу, које је Општински тим за ванредне ситуације и раније одредио као могуће.    
        Посебна пажња посвећује се тачном и правовременом информисању и едукацији грађана о корнавирусу, начинима за спрјечавање његовог ширења, донијетим наредбама и препорукама.
Усаглашени савјети за грађане се потом објављују на сајту Општине, друштвеним мрежама, локалним медијима, те путем плаката. Предсједницима скупштина станара је  бити достављено детаљно упутство како да изврше дезинфекцију улаза, заједничких дјелова стамбених зграда и лифтова.
teretane na otvorenomТакође, службеници Службе комуналне полиције и инспекцијског надзора приликом обилазака терена упознају грађане са значајем поштовања привремених мјера, препорукама издатим на државном и локалном нивоу, као и могућим послиједицама непоштовања прописаних мјера Владе Црне Горе. Општински тим за заштиту и спасавање је у непрекидној комуникацији и координацији, стално ангажован на спровођењу мјера превенције ширења коронавируса, као и на праћењу ситуације. Сви потребни ресурси локалних органа и служби су на располагању за што ефикаснију реализацију договорених задатака, а у циљу заштите грађана Херцег Новог. Тим се захваљује и исказује поштовање свим грађанима који поступају разумно, одговорно и савјесно. Поново апелују: „Одржавајте социјалну дистанцу, останите дома, поштујте превентивне мјере и информишите се из релевантних извора – то је начин да заштитите себе, своје породице, заједницу и цијело друштво.“