grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Из БИХ се у Црну Гору може и са негативним тестом од двадесетак еура

Herceg Novi  autor Milos Samardzic

Грађани Босне и Херцеговине у Црну Гору могу да уђу са негативним тестом на вирус ковид-19, који може бити ПРЦ, али и значајно јефтинији серолошки тест, објашњено је јуче на састанку Општинског тима за заштиту и спашавање Херцег Нови.

Институт за јавно здравље Црне Горе признаје негативан ПЦР тест, ЕЛИСА серолошки тест или ЕЦЛИА тест, с тим да је важно да тест буде урађен у за то акредитованој лабораторији, истакла је санитарна инспекторка Кармела Мујичић.

Када су у питању разлике између тестова које признаје Институт за јавно здравље Црне Горе, значајна је она у цијени, јер ПЦР кошта око стотину еура, док серолошки можете урадити за двадесетак еура. Осим тога, важна ставка је и вријеме потребно да стигну резултати, које је за серолошки тест најчешће знатно краће, до неколико сати.

Како је информисала Мујичић, ПЦР тестове грађани Босне и Херцеговине могу урадити само у Сарајеву, Бања Луци, Мостару и Тузли, али ЕЛИСА серолошки тест се може урадити и у лабораторијама у другим градовима, рецимо у Требињу.

”То значи да људи из Црне Горе који иду у Босну и Херцеговину, рецимо пословно у Требиње могу у том граду завршити посао, урадити тест за неколико сати и вратити се назад”, објаснила је Мујичић.

Такозвани “брзи тестови” на цовид-19 који су се однедавно појавили на тржишту нису валидни, јер се сматра да је ријеч о неопузданој методи. Осјетљивост и специфичност ПЦР теста и серолошких испитивања ЕЛИСА методом су много већи, а изводе се детаљније и прецизније у односу на “брзе тестове”.

ПЦР тест служи за детектовање вируса и ради се на основу бриса из носа и ждрела, док се серолошки тест ради из крви и он открива антитијела, тачније констатује одговор нашег организма на евентуално присуство вируса.

Државе из којих је у овом тренутку могућ долазак у Црну Гору уз негативне резултате ПЦР, ЕЛИСА (негативан Игм) или ЕЦЛИА теста на цовид-19 су: Босна и Херцеговина, Албанија, Косово, Израел, Сингапур и Канада.

Вриједи подсјетити, Црна Гора је све земље подијелила у три категорије и у односу на то одредила режим за улазак грађана тих држава. Такозване ”зелене земље” су оне из којих се у Црну Гору може ући без додатних ограничења, ”жуте” из којих је за улазак неопходан негативан тест на вирус цовид-19, док је за оне који улазе из ”црвених земаља” обавезно одређивање мјере самоизолације или карантина. Ажурирани списак земаља можете пронаћи на сајту Института за јавно здравље Црне Горе.