grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Телеграм предсједника Општине, Стевана Катића поводом смрти Даринке Матић Маровић

darinkammmemoriamПоводом смрти диригенткиње и музичког педагога Даринке Матић Маровић изражавам искрено саучешће породици и колегама, у своје лично и име Општине Херцег Новог.

sneakers

Понос је рећи да је Даринка Матић Маровић рођењем била Новљанка, а свима нама велика част што смо се могли назвати њеним суграђанима.
Прва жена ректор у Србији, прва жена декан Факултета музичке умјетности, диригенткиња на више од десет хиљада концерата широм свијета, Даринка Матић Маровић је током своје 45 година дуге каријере оставила златан траг у нашој култури и неизбрисив утицај на многе генерације младих умјетника.
Њен живот и дјело су симбол љепоте и хармоније, које нам је несебично поклањала кад год би изашла на сцену.
Даринка Матић Маровић остала је увијек везана са Боку Которску и свој Херцег Нови, којем се радо враћала. Да је љубав обострана показала јој је новска публика на Данима музике прије двије године, када је Даринка наступила на Канли Кули са академским хором Колегијум музикум, који је годинама водила. Срећни смо што смо те вечери имали прилику да јој се симболично захвалимо за изузетан допринос свјетској музици и нашој култури.
Диригенткиња која је својим универзалним језиком побијала све разлике и границе, оличење неисцрпне енегрије и посвећености, амбасадорка озбиљне музике која је изграђивала и обогаћивала укус свих нас, своје публике - тако ће Херцег Нови памтити Даринку Матић Маровић.
Нека јој је вјечна слава и хвала.

Стеван Катић
Предсједник Општине Херцег Нови