grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Обиљежен Дан примирја и 102 године од ослобођења Херцег Новог

  • сриједа, 11 новембар 2020 14:54

11112020Полагањем вијенаца на споменик стријељаним родољубима у Првом свјетском рату у Боки Которској, представници Општине и Скупштине општине Херцег Нови, Конзулата Републике Србије у Црној Гори, Матице Боке, као и више невладиних организација, обиљежили су Дан примирја и 102 године од ослобођења нашег града од аустроугарске окупације.

Вијенце су данас положили предсједник Скупштине општине Херцег Нови Никола Самарџић, потпредсједници Општине Весна Самарџић и Милош Коњевић, конзул Републике Србије у Црној Гори Зоран Дојчиновић, Матица Боке, организације Српско просвјетно културно друштво “Просвјета”, “Коло српских сестара”, “Српски соко, “Карађорђе”, као и Фудбалски клуб Обилић. Обиљежавању Дана примирја присуствовала је и посланица у Скупштини Црне Горе Данијела Ђуровић.
Након литургије у Манастиру Савина, присутнима су се обратили игуман манастира отац Макарије Савински и Оливера Доклестић испред СПКД “Просвјета”, као и потпредсједник Општине Херцег Нови Милош Коњевић.
-Слобода коју уживамо данас и чији је Херцег Нови симбол, почива на јунаштву и жртви коју су храбри ослободиоци поднијели током Првог свјетског рата, током којег су се као небројено пута до тада славна српска и црногорска војска бориле на страни правде, против агресора и за добробит будућих покољења. На такву историју ми морамо бити поносни, казао је Коњевић И нагласио да уз понос долази и обавеза - она која нам налаже да чувамо тековине наших предака и сјећања на њих, да им служимо опијела и да се према њиховим дјелима и свему за шта су се борили односимо са достојанством.
-Одајемо почаст свим борцима и невиним жртвама Великог рата, али и онима који су положили своје животе за слободу и боље сјутра од Косовског боја до данашњих дана, поручио је Коњевић.