grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Награда пројекту “Ћиро II” на Међународном салону урбанизма

NSLidejnorjesenjeПројекат Агенције за изградњу и развој “Ревитализација ускотрачне жељезничке пруге кроз Херцег Нови - Ћиро II” добио је трећу награду на Међународном салону урбанизма који је организован у Крагујевцу.

У веома јакој конкуренцији 135 радова који су презентовани у оквиру категорије “Урбанистички пројекти реализације” стручни жири је одлучио да награди пројекат новске Агенције.

Међународни салон урбанизма је традиционална манифестација која представља смотру најзначајнијих актуелних остварења у области просторног и урбанистичког планирања, урбанистичког пројектовања и реализација у протеклој години. Ове године је одржан од 10. до 13. новембра у Крагујевцу, у организацији Удружења урбаниста Србије (УУС) и Јавног предузећа “Урбанизам” Крагујевац, а под покровитељством Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије и Града Крагујевца.

Plakat Ciro II JPG

Пројекат “Ревитализација ускотрачне жељезничке пруге кроз Херцег Нови - Ћиро II” одобрен је у новембру 2019. године, у оквиру Другог Interreg IPA прекограничног програма сарадње Хрватске, Босне и Херцеговине и Црне Горе. Овај пројекат је изабран између више од 160 апликаната на конкурсу из области развоја туризма и очувања културног и природног наслијеђа.
Трагом идеје о валоризацји некадашње ускотрачне жељезничке пруге кроз Херцег Нови, осмишљен је пројекат у циљу осавремењавања туристичке понуде града, а посебно имајући у виду растући тренд бициклизма.
“У оквиру “Ћира II” биће ревитализована стара траса и град ће добити континуалну пјешачко-бициклистичку стазу, са пратећим спортско-рекреативним садржајима адреналинског типа. Предвиђено је да стаза пролази кроз полуприродни предио у дужини од 6,58 km, почев од границе са Републиком Хрватском, па до ушћа ријеке Суторине, и наставља кроз урбани приобални дио у дужини од 7,62 km, до бивше жељезничке станице у Зеленици”, објашњавају из Агенције за изградњу и развој Херцег Новог.
Како истичу, овај пројекат представља синергију градског амбијента са полуприродним предјелима, њиме се афирмишу бројна културна добра и амбијенталне цјелине, уз промоцијиу здравих стилова живота .

“По врло сложеној методологији и јасно прецизираним процедурама ЕУ законодавства, интегрална визија одабраног концепта је имплементирана пројектантски израдом јединственог урбанистичког рјешења за потез цијеле трасе, као и одговарајуће техничке документације разраде кључних сегмената, на нивоу Идејних рјешења и Главног пројекта”, објашњавају из Агенције.
На поменутом потезу планирани су следећи спортско-рекреативни садржаји, уз пратећи мобилијар:
 Pump track полигон – простираће се на површини од 699 м2 , са специјално дизајнираним таласастим стазама за бициклисте, на којима се динамика кретања бицикла врши људским покретима тијела;
 Mountain bike парк – комплекс повезаних спортско-рекреативних садржаја и линеарно распоређених препрека адреналинског типа за бициклисте, у шумском амбијенту;
 Рекреативне бициклистичке стазе - Urban biking ће бити савремена стаза уз Јадранску магистралу на потезу од тржног центра ХДЛ до мотела “Виногради” у дужини од око два километра, ширине два ипо метра, док ће Mountain biking бити природно формирана стаза од камених, пошљунчаних, земљаних и травнатих површина које прате природну морфологију терена у окружењу на траси старе пруге;
 Едукативни садржаји и иновативне технологије – предвиђено је посатављање информативних табли са лед екраном на позицијама старих жељезничких станица, са интерактивним мапама мреже бициклистичких стаза и апликацијом за приказивање документарног филма о историјату и занимљивостима жељезнице, као и пункт за презентацију виртуелне симулације, што обухвата стварање 3Д анимације, 360 степени видеа, као и виртуелне покрете кроз вријеме сагледане кроз специјалне наочаре;
 Услужне дјелатности –угоститељски објекат површине 30 квадратних метара, са пунктом за издавање бициклистичке опреме i ВР презентацију;
 Видиковац-одмориште опремљено одговарајућим мобилијаром.