grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

52. Празник мимозе: Веза која траје и која се не може прекинути

Nsl520502Пандемија корона вируса неће прекинути традицију одржавања Празника мимозе.

Иако у донекле мањем обиму и без пучких свечаности, овогодишњи мимозин фестивал у нашем граду пружиће квалитетан спортски и културни програм, уз поштовање свих епидемиолошких мјера, саопштено је данас на конференцији за медије у Дворани Парк.
Како је казао предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић, узимајући у обзир актуелну ситуацију са пандемијом вируса Ковид-19, постојале су одређене двојбе да ли треба организовати 52. Празник мимозе. Традиција одржавања непрекинута је преко 50 година, укључујући и деведесете године на нашим просторима када је у окружењу било ратно стање, па је и закључак организационог одбора је био да традицију не треба прекидати.
Катић је истакао задовољство чињеницом да је организациони одбор успио да направи такав програм који ће поштовати све епидемолошке мјере, како у спортском, тако и у културном дијелу програма.
-Сигурно да у овом моменту није све било лако сачинити и направити добру организацију. Драго ми је што смо се сви заједно потрудили да се Празник мимозе одржи ове године у Херцег Новом. Неће бити свих оних масовних манифестација по којима је празник био препознат свих ових година. Биће организовани само неки сегменти празника за које смо процијенили да се могу одржавати без великог присуства људи, као и онлине, како би се из Херцег Новог послала порука широм региона, Европе и свијета да наш град одржава континуитет традиције одржавања празника, казао је Катић.

52mimoza1

Новинарима се обратила и директорица ЈУК „Херцег фест“ Гордана Поробић Крцуновић, која је нагласила да упркос глобалној пандемији постоји велико интересовање, али и подршка људи из цијелог свијета.
-Овогодишњи слоган „Веза која траје“ потврђује да овај празник заиста повезује Херцег Нови са регионом и свијетом, да то заиста јесте веза која траје и која се не може прекинути, казала је Поробић Крцуновић и додала да ће се један дио програма извести у онлине формату, а у програм Празника мимозе уврштено је и 5 изложби, као и ретроспективна изложба фотографија која ће бити постављена у троугловима у центру града.
-Умјесто традиционалне феште рибе, мимозе и вина, организоваћемо садњу мимозе на више локација у граду. Имаћемо и хуманитарне концерте које ће преносити локални јавни сервис, а који ће бити достпуни за гледање и преко стреама (онлине). Ови концерти су организовани у циљу подршке онлине наставе и опремања школа таблетима и рачунарима за дјецу, казала је Поробић Крцуновић.
Што се тиче Каравана мимозе, оно ће се ове године одржати у мањем обиму него што је уобичајено, а посјетиће Никшић, Подгорицу, Жабљак, Колашин и Требиње. Како је истакао директор Туристичке организације Херцег Новог Павле Обрадовић, циљ овогодишњег Каравана мимозе је медијска заступљеност, а грађанима ће бити подијељене гранчице мимозе и промо материјал. Спонзори Каравана мимозе су туристичке организације Жабљака, Колашина и Требиња.
Према ријечима секретара за друштвене дјелатности и спорт Општине Херцег Нови Дарка Класића, спортски програм ће отпочети 47. Купом мимозе у једрењу у акваторијуму херцегновског залива, а фокус је стављен на традиционалне и дугогодишње спортске манифестације које су прихватљиве и у складу са епидемиолошким мјерама. Круна овогодишњег спортског програма, како је нагласио Класић, је Новска скалинада, која ће бити одржана 28. фебруара.

52mimoza

У склопу спортског програма биће одржан и 38. бућарски турнир, као и два фудбалска турнира – један за јуниоре и други у оквиру 42. Фудбалског купа мимозе, током којег се неће играти по двије утакмице, већ по једна и то у част мимозе.
Како је истакао, због епидемиолошких мјера није постојала могућност за одржавање 26. Пливачког митинга и Мимоза купа Црне Горе. У случају измјене програма, односно могућности уврштавања додатних манифестација у спортски програм, јавност ће бити обавијештена.
Прије почетка конференције минутом ћутања одата је пошта Зорану Живковићу, члану Дирекције Празника мимозе и човјеку који је оставио дубок траг у културним дешавањима града.