grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Министарка здравља посјетила здравствене установе Херцег Новог и Котора

00ministarkazdravljaМинистарка здравља Јелена Боровинић Бојовић обишла је данас здравствене установе у Котору и Херцег Новом.

Током посјете нашој општини, у којој је сагледала тренутну ситуацију, министарка здравља састала се са предсједником Општине Стеваном Катићем и директором Дома здравља др Гораном Комаром, као и запосленима у Општој болници Мељине. Боровинић Бојовић је истакла да је неопходно подстаћи бољу повезаност између оперативних општинских штабова и ИЈЗ и Комисијом за праћење ковида. Осим о тренутној епидемиолошкој ситуацији разговарано је и о статусу Болнице Мељине.

-Отприлике је иста ситуација и у Дому здравља Херцег Нови, дакле број прегледа на дневном нивоу у једној смјени, креће се између 40 и 50. Патронажна служба максимално ради и на тај начин збрињава велики број ковид пацијената који се лијече у кућним условима гдје могу да добију адекватну терапију. Обишла сам и болницу у Рисну као и у Мељинама, сада сам се фокусирала на Ковид, али свакао актуелне теме неће остати запостављене без обзира на корона ситуацију. Захваљујем се градоначелницима и желим да подстакнем бољи рад оперативних штабова у циљу још боље контроле спровођење мјера. Јутрос смо у 9 сати имали онлајн састанак са градоначелницима свих градова Црне Горе у којој смо актуелизовали проблем повезаности између оперативних штабова, ИЈЗ и Комисије за праћење ковида-казала је Боровинић Бојовић.

Предсједник Стеван Катић поручио је да у наредном периоду очекују стабилизацију ситуације и смањење броја обољелих.

-Имамо велико разумјевање и подршку министарке, сви ми који учествујемо и на новоу тима за заштиту на нивоу општине. Контроле ће бити драстично појачане у наредном периоду јер је попустила контрола инспекција са којима располажемо, како у Херцег Новом тако и Управа за инспекцијске послове. Зато у наредном периоду очекујемо стабилизацију и смањење броја обољелих, а у том правцу су и мјере које су донесене претходних дана на нивоу државе. Од круцијалне важности за Херцег Нови је рјешавање проблема болнице Мељине. Министарка ће у наредном периоду опет посјетити нашу општину и болницу Мељине и том приликом ће се детаљно разматрати ситуација у тој установи. Такође, биће ријечи и о проблему са Институтом Др Симо Милошевић, а о томе сам већ говорио и са премијером Здравком Кривокапићем. То су два кључна проблема општине Херцег Нови и морају се рјешити. Захвалан сам што за то постоји и снажна воља министарке Боровинић Бојовић -казао је Катић.

Министарка здравља др Јелена Боровинић Бојовић наставила је данас обилазак здравствених установа у приморским општинама.

-Обишла сам Општу болницу Котор, Дом здравља Котор, Специјалну болницу Рисан, Дом здравља Херцег Нови, као и болницу Мељине. Приликом ове посјете директно сам се увјерила у стање и тренутну ситуацију на терену. ОБ Котор је повећала своје капацитете, у смислу повећања хоспиталних постеља за Ковид болеснике. Раније смо овдје имали 15 постеља, а сада их има дупло више, дакле 30 болесничких постеља. Један дио комплетне опреме је стигао, а преостало ће сјутра, најкасније до понедељка. Љекари у которској болници се заиста максимално труде, дају свој максимум у лијечењу пацијената, што је потпуно евидентно, саопштила је након обиласка министарка здравља.

Др Боровинић Бојовић, заједно са љекарима из приморских здравствених установа, још једном је апеловала на грађане, не само Котора и Херцег Новог, већ цијеле Црне Горе, да се епидемиолошке мјере морају поштовати.