grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Засиједао Општински тим за заштиту и спашавање: Непридржавање мјера самоизолације кривична одговорност обољелих и контаката-укућана

  • понедјељак, 22 фебруар 2021 17:13

Nas22022021aaНепоштовање мјера самоизолације, како од стране обољелих тако и од контаката-укућана, представља кривично дјело и на јутрошњем састанку Општинског тима за заштиту и спашавање означено је као главни узрок пораста броја обољелих у Херцег Новом. Ширењу инфекције Цовид19 знатно доприносе и задржавања грађана у близини угоститељских објеката како би преузели поручену храну или напитке, чиме и грађани и угоститељски објекти крше наредбе и прописе из области здравствене заштите и безбједности хране.

Како је на састанку Општинског тима појашњено, кетеринг, односно испоруку хране могу да врше само угоститељски објекти који за то имају дозволу Управе за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове. Задржавање грађана испред угоститељских објеката није дозвољено, па ће надлежна инспекција, Служба комуналне полиције и инспекцијског надзора и Управа полиције од данас интензивно контролисати рад објеката и активности грађана.

22022021aaaОпштина Херцег Нови овим путем апелује на све грађане и позива на озбиљност и одговорност у актуелној ситуацији: наш град биљежи рекордан број обољелих, и није вријеме за било чије сопствено лаичко тумачење наредби и мјера. Непоштовање мјера самоизолације Цовид19 позитивних грађана и њихових укућана, као и кршење других наредби и мјера изречених од стране Министарства здравља и Института за јавно здравље, не представља прекршај, већ кривично дјело.

Наредба од петка 19. фебруара, којом се забрањује коришћење игралишта, паркова и теретана на отвореном, допуњена је данас новим ставом којим се забрањује држање столова и столица испред угоститељских објеката и угоститељских тераса, почев од уторак 23. фебруара.

Од данас ће бити интензивирана и контрола градског саобраћаја, односно да ли се поштују мјере у смислу ношења маски и превенције стварања гужви. По већ изреченим мјерама, превоз путника у јавном превозу (аутобусом или комби превозом), путника у друмском саобраћају (међуградском, приградском, градском) обавља се без могућности стајања путника у возилу. Тим поводом ће бити додатно пооштрена контрола локалних и међуградских превозника.

Општински тим за заштиту и спашавање упутио је данас и допис Министарству здравља и Институту за јавно здравље, којим се тражи увођење додатних мјера за наш град, измјеном Наредбе за предузимање привремених мјера за спријечавање уношења у земљу, сузбијање и спрјечавање преношења новог корона вируса, и то:

-затварање кладионица,

-затварање теретана и фитнес клубова,                                                                                   

-прелазак школа на "online" наставу,

-доставу хране од стране угоститељских објеката вршити искључиво путем кетеринга (без издавања хране и пиће испред објеката). Услугу кетеринга могу обављати искључиво угоститељлски објекти који имају одобрење Управе за безбједност хране, ветерине и фитосанитарних послова,

-забрана коришћења услужних кафе апарата у свим објектима.

Данашњим састанком Општинског тима за заштиту и спашавање предсједавао је предјседник Општине Стеван Катић, а одржан је у присуству потпредсједнице Општине Весне Самарџић, в.д. директора Дома дравља Херцег Нови др Горана Комара, епидемиолошкиње у Дому здравља Стефе Глушац, Главне здравствено-санитарне инспекторке Кармеле Мујичић, туристичке инспекторке Татјане Радовић, из Управе за безбједност хране, ветерину и фитосанитране послове Зорана Здравковића, начелнице Службе комуналне полиције и инспекцијског надзора Марије Бошковић, командира Центра безбједности Херцег Нови Дејана Остојић, Наташе Мусић Поткоњак из Службе за праћење усаглашености прописа Општине Херцег Нови. Састанку Општинског тима за заштиту и спашавање присуствовала је и др Тамара Вујовић, посланица у Скупштини Црне Горе и одборница у локалном парламенту.