grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Општина Херцег Нови и Морско добро најављују значајно бољу сарадњу него до сада

00morskodobroНово руководство Јавног предузећа за управљање морским добром, на челу са директором Младеном Микијељем, боравило је данас у првој званичној посјети Општини Херцег Нови.

Сарадња тог предузећа и херцегновске локалне самоуправе биће интензивирана, што ће за посљедицу имати више капиталних улагања и већу ангажованост по питањима бројних проблема у зони морког добра.
Како је након састанка казао предсједник Општине Стеван Катић, сарадња са дојучерашњим руководством Јавног предузећа за управљање морксим добром није била на завидном нивоу, што је и била једна од тема разговора. Сада постоји обострана воља да се проблеми у појасу морског добра рјешавају, а не да се „гурају под тепих“, казао је предсједник Катић.
-Договорили смо одређене активности на који начин брже рјешавати проблеме, имајући у виду да је у претходном периоду било ствари које нису функционисале. Морско добро није жељело да реагује на бројне проблеме, па смо морали сами да изналазимо рјешења за проблеме у зони морског добра. У наредном периоду ће бити другачија динамика, бржа и конкретнија него до сада. Рјешаваћемо бројне текуће проблеме са једне стране, а са друге и оне који се тичу инвестиција у зони морског добра. Јасно је да се у Херцег Новом, како од стране државе тако и од стране Морског добра, врло мало улагало, а много се односило. Очекујемо наставак радова на уређењу шеталишта у Игалу и од Савине до Мељина, реконструкцију јавне расвјете, нове инвестиције, али и реализацију бројних пројеката о којима ћемо тек разговарати, истакао је предсједник Катић.
01morskodobro1Према ријечима Микијеља, маћехински однос тог предузећа према Херцег Новом ће се у наредном периоду морати промијенити.
-Оно што смо уочили већ на данашњем састанку је да сарадња између ове двије установе протеклих година по многим питањима није функционисала. Имамо такође и чињеницу да се у претходом периоду готово ништа није инвестирало у зони морског добра у Херцег Новом. Најбоље о томе говори податак да је претходних година уложено неких 100 хиљада еура, што свакако није довољно. Комуникације у дијелу пројектне документације и реализације капиталних пројеката готово да није било, а није добро функционисао ни рад инспекцијских служби, казао је Микијељ и додао да је као неко ко је радио у Општини Будва, свјестан да би пројекте требало реализовати на начин да они крећу од градске администрације – јер ко боље зна проблеме града Херцег Новог од суграђана, локалне самоуправе и предсједника на чијем је челу.
-Већ данас смо створили предуслове за један капитални пројекат који је предвиђен Програмом кориштења средстава у зони Херцег Новог, а то је шеталиште од Каменара до Бијеле. Увјерен сам да ће се у наредном периоду десити да макар у свакој приморској опстини имамо бар два квалитетна капитална пројекта, закључио је Микијељ.
Нагласио је и да су већ предузети одређени кораци: како је у том предузећу раније било опредијељено 2 милиона еура за текућу потрошњу и 2 милиона за капитална улагања, прерасподјелом ће један милион бити прераспоређен у циљу повећања буџета за капиталне пројекте. Такође, Влади Црне Горе је упућен предлог да се свим закупцима плажа омогући смањење цијене закупа за 50 одсто.
Састанку су присуствовали и предсједник Скупштине општине Херцег Нови Никола Самарџић, потпредсједници Општине Весна Самарџић и Милош Коњевић и начелница Службе комуналне полиције и инспекцијског надзора Марија Бошковић. Присутни су били и директори Комунално стамбеног предузећа и Чистоће, Јасмина Коњевић и Василије Сеферовић, са којима ће руководиоци Морског добра и сјутра одржати радне састанке.