bastion Sv Jeronima snimanjeОпштина Херцег Нови и Министарство просвјете, науке, културе и спорта потписали су уговоре о финансирању два значајна пројекта из области заштите и очувања културних добара – Санација источног зида, круништа и уклањање шута из бастиона Светог Јеронима на коме се налази Павиљон Градске музике и Конзерваторско истраживање и израда архитектонско-конзерваторског пројекта санације Потковичасте (Западне) куле.

Оба пројекта ће реализовати Општина Херцег Нови, а Министарство ће их суфинансирати са укупно 46,5 хиљада еура. Пројекти су одобрени Програмом заштите и очувања културних добара за 2021. годину, по предлогу новског Секретаријата за културу и образовање.
Санација источног зида, круништа и уклањање шута из бастиона Светог Јеронима на коме се налази павиљон Градске музике подразумијева да ће на основу урађеног конзерваторског пројекта бити спроведене санационе мјере, рашчишћен дио градских бедема са припадајућим фортификацијама и бастионима, а све у складу са конзерваторским принципима.
Истраживање и израда архитектонско-конзерваторског пројекта санације Потковичасте (Западне) куле обухватиће конзерваторска и друга истраживања за потребе израде пројекта санације ове куле и дијела бедема који воде до ње, затим споровођење превентивних мјера, уклањање самоникле вегетације, ињектирање зидова и рашчишћавање простора од нечистоће и растиња.
Ови пројекти представљају наставак активности Општине Херцег Нови на уређењу Старог града, тачније објеката који представљају културна добра од изузетног значаја у самом центру Херцег Новог. У протеклом периоду је реконструисан Павиљон Градске музике на Карачи, почела је адаптација Омладинског центра, предстоји санација бастиона Светог Јеронима и истраживање које је предуслов за санацију Потковичасте куле, у току је санација Николе Мусића, у плану је поплочавање Степеништа Марка Војновића, а у сарадњи са Државним архивом и санација фасаде зграде Архива.