grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Обиљежена слава заштитника Херцег Новог Светог Архиђакона Стефана

00zastitnikСлава заштитиника града Херцег Новог Светог Архиђакона Стефана јутрос је обиљежена у храму Светог Спаса на Топлој. Свету архијерејску литургију служио је Митрополит црногорско-приморски Јоаникије са свештенством.

Како је митрополит Јоаникије поручио након службе, епископ Захумско-херцеговачки Димитрије кренуо је стопама светог човјека, Саватија Љубибратића, велике историјске личности којег црква памти из најтежих времена – из времена када је град Херцег Нови ослабађан од турскога јарма, допринијевши слободи овог града чиме је остао записан у његовом памћењу.
-Древни светитељи су говорили да је слава Божија живо људско биће. То је потврђено у јеванђељу тиме што је наш Господ заиста постао истински човјек и потврдио ту славу људског лика, показао нам какав човјек треба да буде. То је задатак пред нама и радост наша, јер ништа нема љепше и ништа значајније се неће појавити осим тог оваплоћеног сина Божијег, који је дошао у свијет и дао живот за нас, казао је владика Димитрије, уз поруку да је овдје изборена спољашња слобода, а сад нам свима остаје да се боримо за унутрашњу слободу, која је једина истинска и права.
Предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић захвалио се свима што су у великом броју дошли на обиљежавање славе заштитника града Светог Архиђакона Стефана, као и на отварање Трга од ћирилице, манифестације која нас у Херцег Новом годинама уназад спаја и повезује, “јер Херцег Нови је увијек био град ћирилице, нашег писма, наше Српске православне цркве”.
Он је истакао задовољство чињеницом да је прошле године одржан 7. Трг од ћирилице у присуству блаженопочившег митрополита Амфилохија, уз увјерење да ће његов пут наставити митрополит Јоаникије, те да ћемо се и “наредних година сабирати на овом мјесту, у добром здрављу и нашој православној вјери”.

Светој архијерејској литургији присуствовали су бројни грађани, а поред предсједника Општине Херцег Нови и сарадника, и конзул Републике Србије у Херцег Новом Зоран Дојчиновић, министар савјетник у Амбасади Републике Србије у Подгорици, Мићо Роговић, директор Управе за сарадњу са црквама и вјерским заједницама Републике Србије, Владимир Рогановић, некадашњи члан Предсједништва БиХ, Младен Иванић, као и замјеник градоначелника Требиња, Дражен Бошковић.