grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Митрополит Јоаникије бесједом о Његошу отворио “Трг од ћирилице”

  • понедјељак, 16 август 2021 08:08

02trgodciriliceТрадиционална  духовно-културна манифестација “Трг од ћирилице” отворена је данас у Херцег Новом. Осмо издање отворио је митрополит црногорско-приморски Јоаникије бесједом о Петру Другом Петровићу Његошу, поводом 170 година од упокојења владике.

Отварању манифестације претходила је Света архијерејска литургија поводом славе заштитника града, коју је у храму Светог Спаса на Топлој служио митрополит Јоаникије са свештенством.
Говорећи о Његошу и Херцег Новом, Митрополит се осврнуо на дио који је Његош у "Горском вијенцу" посветио том граду. Мислим да се нико овако лијепо није одужио Херцег Новом као Његош са малим "Колом", истакао је Јоаникије.
"Он се Херцег Новом обраћао као живом бићу и поете имају то право, јер на такав начин допиру до дубљег смисла", казао је Јоаникије. Рекао је да је "историја за Његоша увијек била уска и он је из ње морао да изађе и да се озари небеском свјетлошћу како би у њој могао да остане и дише".
Предсједник Општине Херцег Нови, Стеван Катић истакао је да је задовољан због присуства великог броја званичника и људи на обиљежавању славе заштитника града Херцег Новог и отварању "Трга од ћирилице". Он је рекао да ће ова манифестација допринијети да сазријева свијест о непходности ћириличног писма.
"Општина Херецег Нови традиционално подржава "Трг од ћирилице". Издвајамо одређеана средства и наставићемо то и убудуће да радимо. Ја сам оптимиста да ће ресорно Министартсво подржати ову манифестацију", поручио је Катић.
Парох Радомир Никчевић рекао је да је покретач идеје "Трга од ћирилице" био митрополит црногорско-приморски Амфилохије.
 "У тешком времену које је, надамо се остало за нама, "Трг од ћирилице" је успијевао да опстане и покаже како се у Црној Гори може чувати и унапређивати светосавско наслијеђе", поручио је Никчевћ.
Он је напоменуо да се на крају сваког "Трга од ћирилице" уручују награде онима који су дали значајан печат култури. Захвалио се Општини Херцег Нови на помоћи коју пружа Митрполији и Црквеној општини, те додао да сматра како би Влада и ресорно Министарство требало да подрже њихов даљи рад, као што подржавају низ других културних манифестација.