grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Рука пријатељства из Херцег-Новог пружена Грчкој

Nas18082021

Хуманитарно вече организовано синоћ у башти куће Ива Андрића ујединило је наше суграђане и представнике фирми и предузећа око једног циља, помоћи „Дјеци с Пиреја“ захваљујући нашој суграђанки, хуманитарки, пјесникињи и новинарки Ксенији Матовић.

Помоћи некоме, пружити подршку, охрабрити, бодрити, одрећи се својег и дати другом, пуног срца, све су то врлине доброг и честитог човјека. Као појединци можемо много, као друштво још више, поручила је организаторка Ксенија Матовић.

-Имам сан, да живим у друштву једнаких могућности за све. Друштву заснованом на правди, друштву човјекољубља… солидарности. Ја имам сан, да скупимо посљедње атоме људскости који су остали у нама, након свих отуђења, атомизација, апатија, насловних страна у којима је важније шта је неко украо или обећао, од онога шта је неко дао, од неоколонијализма, од нове нормалности у који нас деценијма гура неки нови свјетски поредак…устанемо и погледамо лице другог човјека. Ја имам сан, да сада спојимо наше руке и ријеку која ће потећи ка Грчкој. Угасити све пожаре. Изградити куће, казала је Матовић, која је захвалила донаторима међу којима су Општина, установе чији је оснивач Општина, Конзулат Републике Србије у Херцег Новом, као и локални привредници.

-Као дио европске породице, али и као традиционални пријатељи народа Грчке, ми данас имамо моралну и људску обавезу да се осврнемо и пружимо руку помоћи. Бити пријатељ не значи само протокол и углађена дипломатија у стабилним временима – бити пријатељ значи разумјети и саосјећати, али и туђу несрећу шватити као своју. Бити пријатељ, у овом контексту, значи учинити све могуће да се до рјешења дође што безболније, ма колико тешко било, поручио је предсједник Општине Стеван Катић и додао да везе Грчке и Црне Горе сежу далеко у прошлост.

Пријатељство наших народа потврђено је више пута кроз историју, од борби против заједничких непријатеља и окупатора, до помоћи Грчке нашој земљи на путу ка Европској унији.

Сарадња наших земаља огледа се кроз више поља, међу којима је и онај спортски.

-На десетине наших људи активно раде и доприносе развоју спорта у Грчкој, углавном у фудбалу, кошарци и ватерполу. У широкој плејади тих спортских радника налази се и Новљанин Слободан Суботић, који је водио Ираклис, АЕК, Арис, Панатинаикос, ПАОК и Олимпиакос. У Олимпиакосу тренутно игра и наш млади ватерполиста Ђуро Радовић. Такође, подсјетићу, а вјерујем да неки од вас знају, на нашег и грчког борца и хероја – Васа Брајовића, у Грчкој познатог као Васос Мавровунотис, рођеног у Мојдежу. Народни јунак и војсковођа црногорског поријекла из 19. вијека, након избијања грчког устанка против Турака, 1821. године, са своја два брата Радошем и Шпиром, као и групом сународника-добровољаца, учествује у првим окршајима. По предању, учествовао је у око 150 мањих и већих битака против Турака, а за ратне заслуге на крају добија чин генерала, подсјетио је предсједник Катић.

Светлана Градинац, професорка реторике и добитница Нушићеве награде,  одржала је пригодну бесједу и подсјетила да њена прва сазнања о томе да су нам Грци браћа и да су нам помагали увјек кад је било најтеже, потичу још из дјетињства:

–Моја мајка је као млада учитељица радила у Македонији, у селу изнад Прилепа, између два рата и на почетку Другог свјетског рата. Када је сишла у Прилеп да подигне плату заробили су је фашисти, то је било неколико дана послије окупације Југославије и спровели су је у логор у Грчку, у град Каламату. Тамо су их мучили различитим начинима. Тада су им становници Каламате, кроз логорску жицу, доносили храну и воду, ја то не могу да заборавим, казала је Градинац.

Током вечери Драгана Влаовић, глумица Херцегновског позоришта, читала је стихове грчких нобеловаца Јоргоса Сеферија и Одисеја Елитија, а наступили су и чланови Културно спортског центра Диано.

Програм је водила Жељка Чепић. Хуманитарно вече, којој је присуствовао и конзул републике Србије у Херцег Новом Зоран Дојчиновић, завршено је сиртакијем као још једном потврдом заједништва, емпатије и подршке.