grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Посјета Амбасадора Румуније Херцег-Новом: Постављени темељи будуће сарадње

  • понедјељак, 30 август 2021 15:46

nas30082021

Амбасадор Румуније у Црној Гори, Њ.Е. Матеи Виорел Арделеану боравио је данас у првој званичној посјети Општини Херцег Нови, гдје је са предсједником Стеваном Катићем и сарадницима разговарао о могућностима повезивања Херцег Новог и румунских градова, потенцијалном братимљену и проширивању пословне сарадње.

Састанку су присуствовали и посланица у Скупштини Црне Горе, др Тамара Вујовић, предсједник Скупштине општине Херцег Нови, Иван Отовић, и менаџер Општине Душан Вукић.

Како је током састанка информисао амбасадор Арделеану, Румунија и Црна Гора већ имају покренуте “twinning” пројекте, а наредни би могао бити и наш град. Сарадња остварена на овај начин могла би знатно допринијети на пољу културе и туризма, као и на даље развијање инвестиоционог амбијента у Херцег Новом, сагласни су учесници састанака.

Он је истакао да ће се током септембра и октобра у Подгорици одржати пословни форум са привредницима из Румуније, што може бити добра прилика за развој потенцијала у Херцег Новом.

Амбасадор Арделеану је понудио и помоћ у промоцији Херцег Новог у оквиру румунске туристичке асоцијације, истичући податак да је у 2019. години Црна Гора забиљежила 31 хиљаду посјета из те земље. Према подацима Туристичке организације Херцег Нови, само наш град је током исте године забиљежио готово 12 хиљада посјета румунских гостију.

Предсједник Општине Херцег Нови, Стеван Катић је током састанка нагласио да је наш град увијек отворен за сарадњу са градовима и државама региона и Европе, са циљем да Херцег Нови врати стару славу – туристички обрт и понуду који су наш град у бившој Југославији чинили туристичким епицентром, одмах након Дубровника и Опатије.

Састанак је био прилика и да предсједник Катић и сарадници упознају амбасадора Арделеануа са туристичком понудом и све већим бројем реномираних хотела који послују у Херцег Новом, али и оних чија се реализација тек очекује, попут бренда Ritz Carlton. Са креираном Мапом инвестиција, али и очекиваним раскидом уговора са компанијом Вектра Бока, отварају се могућности за инвестирање, како на новим локацијама, тако и на атрактивним локацијама гдје се сада налазе руинирани хотели.

На састанку се разговарало и о могућности кориштења потенцијала Института “Др Симо Милошевић”, по узору на норвешке госте који у наш град долазе већ преко 40 година. Такође, Румунија би могла помоћи Црној Гори и Херцег Новом на пољу интернет технологија, узимајући у обзир да се ради о земљи са најразвијенијом интернет инфраструктуром у Европи, чији ИТ сектор доприноси око 6 одсто БДП-у.

Као град са највећим бројем културних манифестација у Црној Гори, у наредном периоду можемо очекивати учешће румунских културно-умјетничких група на Празнику мимозе и другим манифестацијама попут ХАПС-а, Филмског фестивала, Опероса Монтенегро Фестивала, али и многих других у богатом културном каландару Херцег Новог.