grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Састанак представника Општине Херцег Нови и Морског добра: Већи дио прихода од коришћења морског добра у 2022. години биће утрошен на капиталне инвестиције

  • сриједа, 24 новембар 2021 19:14

00Slika24112021 Најављени капитални пројекти у зони морског добра су од великог значаја за општину Херцег Нови, поручено је са састанка представника Јавног предузећа за управљање морским добром Црне Горе и Општине Херцег Нови.

О планираним улагањима у унапријеђење инфраструктуре и међусобној сарадњи су са директором Морског добра Младеном Микијељом и његовим сарадницима разговарали предсједник Скупштине општине Иван Отовић, одборница Весна Самарџић и директор Агенције са газдовање градском луком Божо Укропина.

Очекивани приходи по основу накнада за коришћење морског добра у 2022. години са територије општине Херцег Нови ће бити око 900.000,00 еура, а од чега ће већи дио бити утрошен кроз капиталне инвестиције, саопштено је из Морског добра.

“Уважавајући захтјеве локалне самоуправе и само учешће у изради Плана инвестиционих активности за 2022. годину,  успоставићемо нови систем у којем ће планирање и изградња капиталних пројеката бити базирана управо на захтјевима локалних самоуправа”, казао је директор Јавног предузећа за управљање морским добром Црне Горе, Младен Микијељ.

Са тренутном ситуацијом  у зони морског добра присутне је у име Општине Херцег Нови упознала Весна Самарџић, која вјерује да ће заједничком сарадњом бити на обострано задовољство спроведени сви планом предвиђени пројекти. Она је ставила акценат на реконструкцију и поплочавање шеталишта од Мељина до хотела „Плажа“, за коју је неопходно обезбиједити пројектну документацију са предмјером и предрачуном радова, што ће бити завршено до маја наредне године, како би се крајем септембра мјесеца могло почети са извођењем радова.

00Slika24112021aЈедан од приоритета је и уређење платоа око споменика Краљу Твртку И Котроманићу, оснивачу Херцег Новог. Због важности личности Твртка И за град неопходно је, иако се ради о релативно малој површини око споменика, са посебном пажњом приступити реализацији овог пројекта. Учесници састанка су се сагласили са значајем ђто скоријег уређења платоа око споменика и речено је да се истом може приступити након комплетне израде пројектне документације.

Израда пројекта шеталишта у Игалу у дужини од 1200м, наставак изградње шеталишта од Бијеле  до Каменара, као и разматрање могућности спајања шеталишта од плаже Змијице до Кумбора, само су неке од активности које ће бити предвиђене буџетом за 2022. Годину.

Расписан је тендер за израду Главног пројекта пјешачке стазе од жељезничког моста до плаже Змијице у Зеленици, у дужини од 300м. Уколико све буде ишло по плану, наставиће се активности у правцу реализације изградње шеталишта.

Како наводе из Морског добра, у току је расписивање тендера за набавку и поставку мобилијара (клупе и канте за отпатке) за цијело црногорско приморје, а дио ће бити намијењен и херцегновској општини.

На састанку је разговарано о актуелним и будућим пројектима, као и проблематици која се односи на плаже, јавну расвјету у зони морског добра и изградњу рампи за особе са инвалидитетом.

Представнике Општине Херцег Нови су, поред директора Јавног предузећа Морско добро Младена Микијељ, угостили руководилац Службе за уређење и изградњу Вукашин Мијатовић и његови сарадници.

Извор:  ЈП Морско добро