Posjetansl150222Амбасадорка Сједињених Америчких Држава у Црној Гори, Џуди Рајзинг Рајнке боравила је данас у званичној посјети Херцег Новом, током које се састала са челницима Општине и обишла објекат Дневног центра за особе са сметњама и тешкоћама у развоју, чију изградњу је финансирала Европска команда америчке војске (US EUCOM) преко Канцеларије за одбрамбену сарадњу Амбасаде САД.

Рајнке и њен тим су у Кући нобеловца Ива Андрића угостили предсједник Општине Стеван Катић, предсједник Скупштине општине Иван Отовић и потпредсједник Општине Мирко Мустур. У пратњи амбасадорки Рајнке био је и замјеника шефа политичке и економске секције, Валтер Андонов.
Развој Херцег Новог био је у фокусу разговора, како када су у питању инфраструктурни пројекти и инвестиције на територији општине, тако и у области туризма и културе. Представници Општине информисали су амбасадорку Рајнке о активностима у протеклом периоду, актуелним пројектима, плановима и стратешким правцима развоја. 

Posjeta1502222Амбасадорка Рајнке је изразила задовољство због посјете Херцег Новом, истичући да је комуникација са представницима локалне управе најбољи начин да се сазнају прави проблеми и потребе грађана.
Предсједник Општине, Стеван Катић казао је да у Херцег Новом постоји позитиван талас када су у питању инфраструктурна улагања и интересовање инвеститора. Говорећи о приоритетима у наредном периоду, истакао је изградњу водоводне мреже и пута на Луштици, заобилазницу, аутобуску станицу и друге значајне инфраструктурне пројекте. Посебно је значајно то што је захваљујући доброј сарадњи и разумијевању од стране Владе Црне Горе у државни капитални буџет уврштено 18 кандидованих пројеката који треба да буду реализовани на подручју Херцег Новог, рекао је Катић.
Разговарајући о начину на који владавина права утиче на развој локалних управа, предсједник Катић је нагласио да је коначно рјешавање статуса Болнице у Мељинама и компаније „Вектра Бока“ од изузетног значаја за даљи напредак новске привреде и развој града.
Представници Општине Херцег Нови су истакли и да је локална власт стабилна, да постоји дијалог и добро разумијевање међу политичким чиниоцима, у циљу заједничког рада на доношењу одлука које доприносе унапријеђењу квалитета живота и развоју Херцег Новог.

Присутни су размијенили мишљења о изазовима које је изазвала пандемија вируса ковид-19, изражавајући наду у брз привредни и друштвени опоравак.
У Дневном центру, у чију изградњу је Амбасада САД уложила више од 270 хиљада долара, Амбасадорку су дочекали потпредсједница Општине Весна Самарџић, секретар за друштвене дјелатности и међународну сарадњу Василије Ћуковић и директорица Дневног центра Драгица Косић.
Они су са Рајнке разговарали о предузетим напорима Општине Херцег Нови у циљу унапријеђења рада Дневног центра и уопште положаја особа са инвалидитетом.
Како је истакла потпредсједница Самарџић, локална управа има жељу да помогне најрањивијим категоријама становништа. Она је нагласила да постоје реалне потребе за бројним сервисима, као што је „становање уз подршку“, за асистентима и обезбјеђивањем помоћи у кући за ОСИ, а у чему је неопходна континуирана и квалитетна подршка државе.
Posjeta15022201Амбасадорка је информисана о обезбјеђењу средстава кроз капитални буџет државе за доградњу Дневног центра и отварање дневног боравка за кориснике 27+. Такође, истакнуте су иницијативе за измјене Закона о социјалној и дјечијој заштити које су усвојене кроз амандманско дјеловање херцегновских посланица у Скупштини Црне Горе, у дијелу обавезног финансирања Дневног центра од стране државе, као и ослобођења родитеља од плаћања партиципације.