grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Никола Самарџић изабран за предсједника Скупштине општине

NAS30012020SOHNОдборници локалног парламента одабрали су синоћ Николу Самарџића за предсједника Скупштине општине Херцег Нови, чиме је закључена дванаеста редовна сједница локалног парламента.

Након дате свечане изјаве, Самарџић се захвалио на повјерењу и преузео предсједавање.

„Надам се да ћу успјешно обављати функцију предсједника Скупштине и у наредном периоду имати добру сарадњу, како са власти тако и са опозицијом. Настојаћемо у наредном периоду заједничке одлуке доносити на добробит свих грађана Херцег Новог“, поручио је Самарџић.

Како стоји у образложењу предлога кандидата за предсједника Скупштине, Никола Самарџић је одборник са листе „Алекса Бечић – Демократе: Побједе, а не подјеле“ рођен 1985. године у Котору, а стално настањен у Бијелој. Основну и средњу школу завршио је у Херцег Новом. Остварен је као предузетник и менаџер. Последњих годину дана обављао је посао предсједника Мјесне заједнице Бијела. Активан је члан ВК “Ветерани” Бијела. Отац је дванаестогодишњег Илије.

„Његово професионално као и политичко искуство као функционенера Демократске Црне Горе, као и његов друштвени ангажман у животу наше заједнице, препоручују га као особу која је обучена и спремна да обавља ову одговорну функцију. Његов ентузијазам, младост и спремност да свесрдно приступи овом одговорном задатку чине га одговарајућим кандидатом“, казала је одборница Тамара Вујовић образлажући пD1?едлог за предсједника Скупштине.

Усвојене бројне одлуке од значаја за град

Гласању за предсједника Скупштине општине претходило је изјашњавање по више од педесет тачака дневног реда.

Одборници су у првом дијелу сједнице усвојили: Предлог Одлуке о одређивању назива насеља, улица и тргова на територији Општине Херцег Нови, Предлог Одлуке о радном времену, Предлог Одлуке о утврђивању акустичних зона на територији Општине Херцег Нови, Предлог Одлуке о учешћу Општине Херцег Нови у заједничкој изградњи објекта у зони мјешовите намјене, Предлог Одлуке о потврђивању Одлуке о порезу на непокретности у Општини Херцег Нови, Предлог Одлуке о стицању имовине, као и Предлог Одлуке о доношењу Локалног програма социјалног становања Општине Херцег Нови за период 2020.-2021.године.

Једногласно су усвојени предлози одлука о утврђивању локација за постављање односно изградњу локалних објеката од општег интереса: стубне трафостанице СТС 10/0,4 kV, 250 kVA „Дугуња“, трафостанице НДТС 10/0,4 kV, 1 x 630 kVA „Бр.1“ Радованићи са 10 кВ прикључним кабловским водом, трафостанице НДТС 10/0,4 kV, 1 x 630 kVA Радованићи са 10 kV прикључним кабловским водом, трафостанице НДТС 10/0,4 kV, 2 x 630 kVA „Бргули“ са 10 kV прикључним кабловским водом, уређаја и опреме за мобилну телефонију на локацији РБС ХН 31 Кумбор, саобраћајнице на Жвињама, приступног пута у Мељинама, пасареле у Бијелој, пасареле у Зеленици, регулације дијела бујичног потока Немила на потезу кружног тока у Мељинама, изградњу канализационе инфраструктуре у насељу Водице-Баошићи-крак 1, изградњу канализационе инфраструктуре (биопречишћивач) у Мрковима на Луштици, изградњу канализационе инфраструктуре у насељу Сушћепан, изградњу канализационе инфраструктуре у МЗ Поди – локалитет насеља „Бока“ и код трафо-станице, јавне гараже, пјешачко-бициклистичке стазе у дијелу путног појаса уз јадранску магистралу, на потезу од тржног центра „Лаковић“ до мотела „Виногради“ у Суторини, уређаја и опреме за мобилну телефонију на локацији РБС ПОРТО НОВИ, објекта канализационе инфраструктуре (биосептичког пречишћивача) на локацији која се састоји од дијела кат парц.бр.5905 КО Суторина у Њивицама. Усвојен је и Предлог Одлуке о конституисању стварне службености у корист ДОО ЦЕДИС из Подгорице ради постављања енергетских кабловских водова у дијелу катастарских парцела у КО Поди, КО Сасовићи и КО Баошићи.

У наставку засиједања, подршку већине добиле су и три одлуке о постављању спомен обиљежја: Предлог Одлуке о подизању спомен обиљежја давањем назива улици „Улица Елизе Дуковић Ломбардић“, Предлог Одлуке о подизању спомен обиљежја Јефту Гојковићу и Предлог Одлуке о подизању спомен обиљежја Зулфикару Зуку Џумхуру.

Такође, усвојени су: Предлог Одлуке о доношењу Локалног акционог плана за превенцију и борбу против вршњачког насиља Општине Херцег Нови за период од 2020. до 2022.године, Предлог Одлуке о допуни Одлуке о накнади за комунално опремање грађевинског земљишта, Предлог Одлуке о допуни Одлуке о прирезу порезу на доходак физичких лица, Предлог Одлуке о измјени Одлуке о начину и роковима плаћања туристичке таксе.

„Зелено свијетло“ добили су у предлози одлука који се односе на рад локалне Туристичке организације: Предлог Одлуке о давању сагласности на Измјене и допуне Финансијског плана Туристичке организације Општине Херцег Нови за 2019.годину, Предлог Одлуке о измјенама и допунама Одлуке о оснивању Туристичке организације Општине Херцег Нови, Предлог Одлуке о давању сагласности на Програм рада и Финансијски план Туристичке организације Општине Херцег Нови за 2020.годину и Извјештај о реализацији туристичке сезоне 2019.године са Анкетом туриста.

Већина је подржала и предлоге одлука о усвајању овогодишњих програма рада за предузећа „Водовод и канализација“, „Комунално стамбено“ и „Чистоћа“, као и програме рада и финансијске планове јавне установе „Дневни центар за дјецу са сметњама и тешкоћама у развоју“, те предузећа „Паркинг сервис Херцег Нови“ и „Спортски центар Игало“. Сагласност је добио Статут Јавне установе „Градски музеј Мирко Комненовић и галерија Јосип Бепо Бенковић“ , а усвојен је и извјештај о раду и пословању ЈУК „Херцег фест“ за 2018.годину.

Подршку одборника добили су и: Предлог Одлуке о измјени Одлуке о одређивању локације за привремено складиштење неопасног грађевинског и зеленог отпада на територији Општине Херцег Нови, Предлог Одлуке о измјени и допуни Одлуке о забрани извођења грађевинских радова у љетњем периоду, Предлог Програма рада Скупштине општине Херцег Нови за 2020.годину, Извјештај о раду Савјета за развој и заштиту локалне самоуправе Општине Херцег Нови за 2018.годину, а констатована је Информација о стању у области образовно васпитне дјелатности на подручју Општине Херцег Нови на крају школске 2018/19 и почетку школске 2019/2020. године.

У оквиру тачке Избор и именовања усвојени су: Предлог Рјешења о именовању чланова Управног одбора Јавне установе „Дневни центар за дјецу са сметњама и тешкоћама у развоју“ Херцег Нови, предлози кандидата за радна тијела Скупштине, те предлози рјешења о давању сагласности на одлуке о избору директора „Чистоће“, „Паркинг сервиса Херцег Нови и „Градског музеја Мирко Комненовић и галерије Јосип Бепо Бенковић“ .