grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Др Живојиновић и Дабовић кандидати за Октобарску награду и Повељу

zivojinovic-dabovicЖири за додјелу награда и Повеље Општине Херцег Нови разматрао је достављене предлоге на сједници одржаној 05. октобра, утврдивши кандидате: за октобарску награду и по предлогу групе грађана – др Реља Живојиновић, за повељу Херцег Новог и по предлогу Спортског центра Игало – Ана Дабовић.

Како се наводи у предлогу групе грађана, др Реља Живојиновић је најпознатији очни љекар на свијету, који је први обавио хируршку обраду мрежњаче, а пензију проводи у Херцег Новом, у који је донио биљке са свих страна свијета.
Живојиновић је рођен 1931. године у Грацу, у Аустрији. По рођењу, живио је кратко у Војводини, да би се породице доселила у Херцег Нови 1934. Године. Због ратних дешавања, школовао се на Цетињу и у Херцег Новом, а матурирао у Дубровнику 1949. године. Завршио је медицински факултет у Загребу, стаж у Мељинама, да би заједно са супругом 1960. године отишао у Њемачку, а потом и у Ротердам, гдје завршава специјализацију из области офтамологијеПоследњих 8 година провео је у Белгији у Антверпену, гдје је и дочекао пензију.
-Након одласка у пензију, др Живојиновић је своје слободно вријеме претворио у љубав према цвијећу. Ботаничка башта и његовом ђардину у Херцег Новом је нешто тешко описиво. Доносио је свом граду, парку хотела Бока, биљке из свих дијелова свијета, тако да је и на тај начин показао и доказао како се љубав без интереса моће дати и поклонити на хиљаду начина, наводи се у предлогу групе грађана.
Како се наводи у предлогу Спортског центра Игало, Ана Дабовић је дијете Херцег Новог, успјешна спортисткиња која је поникла у локалном клубу, а својим врхунским спортским резултатима је најбољи амбасадор нашег града у свијету.
Уз већ богату играчку каријеру, Ана Дабовић је прва српска кошаркашица у историји која је освојила титулу шампиона америчке WНБА лиге за сезону 2016. године, играјући за екипу Лос Ангелес Спаркс. Стандардни је члан женске кошаркашке репрезентације Србије. Званично је проглашена за најбољу играчицу (МVP) првенства Европе у Мађарској и Румунији 2015. Године. Тренутно игра у француској лиги за екипу BLMA (Basket Lattes Montpellier Agglomeration).
-Својом игром, али и залагањем на терену Дабовићева је освојила симпатије многих у Црној Гори и Србији и апсолутно заслужује да буде добитница повеље града Херцег Новог, као заслужан амбасадор новског спорта, наводи се у предлогу Спортског центра Игало.
Следећег понедељка жири ће расправљати о кандидатима и обавити тајно гласање. Жири за додјелу Октобарске награде и Повеље Херцег Новог чини 9 чланова, представника свих партија заступљених у Скупштини.