logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

Успјешни „Зимски гушти на Орјену“: Преко 600 учесника у 16 програма у залеђу Херцег-Новог

  • понедјељак, 10 април 2017 09:25

NasOrjGus10042017Захваљујући календару активности „Зимски гушти на Орјену“, којим је координирала Агенција за развој и заштиту Орјена Општине Херцег Нови, укупно 605 учесника је кроз 16 догађаја у протекла три мјесеца имало прилику да посјети залеђе Херцег Новог и упозна његове занимљивости.

-       Већ другу годину заредом Агенција координира и организује заједнички програм са низом осталих правних субјекта у граду: спортским клубовима, НВО-има и власницима угоститељских објеката, а уз подршку Општине Херцег Нови и локалне Туристичке организације. Циљ нам је анимирање првенствено Новљана да кроз разна дешавања упознавају наше залеђе, јер ће управо они сутра бити његови најбољи презентери. Надамо се да ћемо на тај начин допринијети развоју овог сегмента понуде Херцег Новог - казао је руководилац Агенције за развој и заштиту Орјена, Жељко Старчевић.

Протекле зиме одржана су два догађаја више него прошле, па је и број учесника био нешто већи. У просјеку, 38 по догађају.

Када саберемо број учесника за двије сезоне, добијамо податак да је 30 дешавања окупило укупно 1174 учесника свих узраста.

-          Зимски програм даје добре резултате и видно доприноси обогаћивању садржаја нашег залеђа. Све то не би било могуће кад би Агенција овај посао радила сама. Наш циљ је био, а тако ће бити и убудуће, да у овај заједнички календар укључимо што већи број осталих субјеката, те да заједно креирамо још атрактивнија и разноликија дешавања - поручио је Старчевић.

„Зимске гуште на Орјену“, уз Агенцију, организовало је још 10 субјеката. Њима су протеклог викенда, поводом успјешног завршетка овосезонског заједничког програма, уручене захвалнице на платоу Котобиљског извора.

 

Као организатори појединачних дешавања у програму су учествовали: Планинарски клуб „Субра“, Параглајдинг клуб „Адриафлy“, НВО „Орјен Оутдоор“, Алпинистички клуб „Нискогорци“, Кафе бар „Каракас“, коноба „Сикимић“, Хрватско планинарско друштво „Дубровник“, коноба „Врбањ“, НВО „Еко Бока“, коноба „Требесин“ и НВО „Орка“.

На листи успјешно организованих догађаја су, редом од краја децембра до првих дана априла:

-“Кићење клеке” (код пл. дома „За Вратлом“)

-“Први дан у природи” (излазак до Котобиља)

-“Представљање траил раннинг-а” (на теренима Рекреационе зоне Камено)

-Отварање Рекреационе зоне „Камено“ (дешавање прикључено календару)

-“Спелеолошко вече”(презентација у „Орки“)

-“Спелеолошки дан” (на полигону Шилобод)

-Траил трчање (пјешачком стазом до села Жлијеби)

-Школица зимског гуштања: “Мој Сњешко Бијелић” (такмичење у изради Сњешка Бијелића на Врбању)

-“На граници Боке” (код цркве Св. Илија изнад Жвиња)

-“Римско утврђење Чакотин”

-“Ноћни успон на Субру” (1679 м)

-“Рибља вечера на снијегу“ (коноба „Врбањ“)

-“Тајне Љутог крша” (околина мотела „Борићи“)

-“Село Жлијеби – традиција употребе камена”

-“Праглајдинг дан на Орјену” (полетиште „Диздарица“ на Жљебској ластви)

-“Прољеће на снијегу” (Орјенско седло, 1600 м)

Након додјеле захвалница, Старчевић је представио дио планираних активности за 2017. годину.

За Дан планете Земље (22. април) најавио је организовање волонтерске акције на уређењу Котобиљског извора.

Од 26. до 28. маја заједно са ПК „Субра“ организују традиционалну манифестацију „Орјенски маратон“, која има за циљ окупити љубитеље планинарења, планинског трчања и активног туризма, те презентовати Орјен као планинску излетничку дестинацију.

Други Сајам домаће трпезе и традиционалних јела херцегновског залеђа заказан је за 11. јун, на истој локацији као лани - двориште цркве Св. Јована на Каменом. Циљ Сајма, који се организује у сарадњи са Туристичком организацијом Херцег Нови и Мјесном заједницом Камено-Жлијеби, је чвршће повезивање произвођача хране с подручја херцегновске општине са угоститељством, туристичком привредом и самим туристима, знајући да је домаћа трпеза вишегодишњи свјетски туристички тренд.

За 24. и 25. јун планиран је још један догађај у сарадњи са ПК „Субра“ – манифестација „Човјек и камен“, која ће обухватити два догађаја: обилазак стазе Орјенско седло – Велики кабао, својевремено грађене за излазак принца Рудолфа Хабзбурга и друго „Првенство Црне Горе у градњи сувомеђе“. Циљ ове манифестације је истаћи наслијеђене материјалне вриједности, односно традиционалне вјештине градње у камену.

У јулу слиједи прва „Каменска ноћ“. План је ова туристичка манифестација са рекреативним и културно-историјским садржајима буде одржана 8. јула, у ноћи пуног мјесеца, и да се њоме на иновативан начин представе предности и атракције залеђа у љетњој сезони.

За 5. и 6. август најављено је треће ревијално бућарско првенство „Орјенско седло 2017“. Овим догађајем Агенција се труди оживјети стари дух залеђа, гдје је бућање било саставни дио живота, и представити га туристима као дио заједничке традиције источног Јадрана. Орјенско седло као мјесто одржавања пружа идеалне климатске услове, те захваљујући својој планинској клими, омогућава активности на отвореном и у најтоплијем мјесецу. Због тога је недавно и обновљен бућарски зог, највиши у Црној Гори, а други по надморској висини на цијелом Јадрану.

У октобру АК „Нискогорци“ и НВО „Орјен Оутдоор организују трећи „Орјенски ђир“, такмичење у планинском трчању, које и Агенција подржава рачунајући на потребу развоја спорта и рекреације на подручју Орјена, поготово оних видова који не захтијевају веће стартне издатке, већ се базирају на природним условима.

Како је Старчевић додао, уз наведене активности остаје низ веома важних послова везаних за усвајање Студије заштите Орјена, одређивање управљача, трансформацију Агенције у ДОО, као и активности на различитим заједничким пројектима, међу којима се истиче Адреналински парк, окосница будуће понуде Врбања.