logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

Заједнички пројекат Херцег-Новог и Тивта: Уређење стаза на полуострву Луштица

Pogled na zaliv sa Lustice„Уређење планинских стаза на полуострву Луштица“ нови је заједнички пројекат Општине Херцег Нови и Општине Тиват. Кроз пројекат ће бити уређене и мапиране стазе на Луштици укупне дужине 7.516 метара.

Ова сарадња озваничена је потписивањем Меморандума о сарадњи између потпредсједника Општине Херцег Нови Драгана Јанковића и предсједнице Општине Тиват Снежане Матијевић.

Активности на пројекту реализоваће заједничким снагама Секретаријат за комуналне дјелатности и екологију Општине Херцег Нови, Секретаријат за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Општине Тиват и Планинарски клуб „Субра“ из Херцег Новог.

Препознавши вишеструки потенцијал бројних пјешачких стаза и путева на Луштици, који потичу или су обнављани у доба власти Аустроугарске монархије у Боки, а чији значај је данас маргиналан, два града су се одлучила да заједнички дјелују.

Тако је почетком 2017. године урађена анализа стања на терену, којом је утврђено да постоји могућност прилагођавања, разврставања и обиљежавања комбинованих пјешачких и бициклистичких стаза.

Анализирана је и врста подлоге, проходност и дужина стаза. Сачињена је фото документација великог броја локација које су препознате као значајан дио луштичког пејзажа, оних на којима може бити постављена сигнализације и које могу служити као одморишта.

У сарадњи са локалним становништвом одабране су стазе које ће овим пројектом бити обухваћене: Росе – Тићи, кружна стаза – Обосник, Забрђе – Пристан, Крашићи – Радовићи и Радовићи – Тићи.

Пројекат предвиђа да се стазе укупне дужине нешто више од 7,5 километара рашчисте и маркирају, као и да се на неколико локација на Луштици поставе информативне табле.

Уређењем планинских стаза на полуострву Луштица постојећи инфраструктурни ресурси се оспособљавају и користе за валоризацију Луштице као јединствене амбијенталне цијелине. Тако се на одржив начин проширује туристичка понуда Херцег Новог и Тивта и промовишу здрави стилови живота.

Пројекат представља почетак стварања мреже маркираних панорамских стаза које повезују луштичка села и шетачима и бициклистима пружају јединствен доживљај типично бокешког природног, историјског и културног амбијента. Сви који се упуте овим стазама имаће прилику да обиђу бројне цркве, фортификационе објекте, дегустирају домаће производе и уживају у погледу на залив.

Пројекат „Уређење планиских стаза на полуострву Луштица“ заједно финансирају општине Херцег Нови и Тиват, свака са по 5.000 еура. Осим тога, пројекат је као предлог послат Канцеларији УНДП-а у Црној Гори, од којих се очекује одговор о могућности подршке кроз суфинансирање планираних активности.

Планирано вријеме трајања пројекта је седам мјесеци. У првом дијелу, чија реализација почиње у јуну, стазе ће бити раскрчене и маркиране, тако да ће већи дио трасе овог љета бити у употреби. У другом дијелу пројекта, на јесен, наставиће се рад на унапређењу стаза кроз израду вертикалне сигнализације на више локација широм полуострва.