grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

14.04. - ОТВОРЕНО ПРВЕНСТВО ОРЈЕНА “Freestyle Sledding Orjensko sedlo 2018.”

atmosfera na I prvenstvu11042018Топли и сунчани дани у комбинацији са још увијек изузетно дебелим снијежним покривачем, сигуран су рецепт за одличну забаву на отвореном! Стрма сјеверна падина Космаша, у суботу, 14-ог априла, биће савршен полигон за II Отворено првенство Орјена у санкању слободним стилом. За ту прилику биће конструисана посебна укопана стаза (слична боб-стази), која ће уз мноштво вијугања, пружити свим учесницима врхунско адреналинско задовољсво, али без могућности излијетања.

Организатор догађаја је планинарски клуб „Субра“, а дешавање је дио заједничког календара „Орјен, планина крај мора“, чији је координатор Агенција за развој и заштиту Орјена, а који се одвија уз подршку Општине Херцег Нови и Туристичке организације Херцег Нови.

САТНИЦА:

08:45: Окупљање учесника на Врбању, код велике аустроугарске чесме, на почетку макадамског пута ка Орјенском седлу.

09х: Полазак на пјешачење маркираном планинарском стазом до Орјенског седла

10х: Прикључење учесника који су до половине пута изашли теренским возилима

11:30 Долазак до пл. дома на Орјенском седлу, приганице, пиће добродошлице

12:00 - 13:00 Такмичење “Freestyle Sledding Orjensko sedlo 2018.”

13:00 - 14:00 Уручење диплома и Coctel party-дегустација сладоледа и пића на бази снијега

15:00 Званични завршетак програма

ДЕГУСТАЦИЈА ХРАНЕ И ПИЋА НА БАЗИ СНИЈЕГА!

Незаобилазни дио овог догађаја на снијегу везан је за дегустацију хране и пића на бази снијега. Стога, неколико ријечи о снијегу и сладоледу:

Данас уобичајена хладна посластица – сладолед, дуго кроз историју је била велики луксуз и привилегија. Вјерује се да потиче из Кине још из 200.г пр.н.е. када је мјешавина млијека и риже стављана у снијег како би се стврднула. У Перзијском царству се концентрат грожђа сипао преко снијега, те се то јело као посластица. Снијег се чувао у посебним подземним коморама, или би се узимао са планинских врхова. Арапи су били први који су користили млијеко као главни састојак у производњи сладоледа. Заслађивали су га шећером, сушеним воћем и орашастим плодовима. За долазак сладоледа у Европу заслужни су Арапи, који су за вријеме своје владавине на Сицилији упознали Италијане са овом вјештином.

За Херцег Нови немамо податке о првом куповном сладоледу, али имамо за Бар, гдје су га правили мајстори из најпознатије барске сластичарске фамилије – Карађузовић, тридесетих година XX вијека. Прављен је са румијским снијегом, тако што су људи из села Микулићи преко зиме снијег убацивали у пећине, да га заштите, па га откопавали љети. Дизали су се око пола ноћи, умотавали снијег у лишће, и у пет ујутро били у Старом Бару. За производњу сладоледа користиле су се ручне машине, донешене из Турске, а млијеко је било овчије. То је била атракција, чекало је по педесет људи ред за сладолед, којег је било само до поднева, јер би се до тада снијег отопио...

У отприлике истом раздобљу у Херцег-Новом каменски ледари су продавали током љета снијег из орјенских јама, који је служио за претече данашњих фрижидера и хлађење пића у бољим кафанама и првим хотелима. У књизи „Убли“, аутора Илије Становчића, помиње се сладолед којег су правили чобани на Убаљској планини у посљератном периоду. Справљан је од снијега из јама, свјежег млијека и шумских малина и јагода.

Овом приликом, на Орјенском седлу биће представљен начин спремања више врста сладоледа и коктела, рађених на бази снијега, дара мајке природе!

НАПОМЕНЕ: Учешће је бесплатно, а на сопствену одговорност. За долазак до Орјенског седла потребно је имати опрему за дубок снијег (гојзерице или чизме, глежњаке и штапове), руксак, резервну робу, храну и пиће, заштитну крему и телефон, док су за учешће у такмичењу потребне рукавице.