grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

У Игалу обиљежен Дан уставности Краљевине Норвешке

NasNor18052018Норвешки пацијенти који се лијече у Институту “Др Симо Милошевић” јуче су прославили Дан уставности своје државе, заједно са домаћинима – менаџментом Института, челним људима Општине Херцег-Нови, Градском музиком, мажореткама и фолклорашима.

Традиција дуга 42 године, настављена је и ове, па је поворка прошла улицама Игала, на челу са црногорском и норвешком државном заставом.

Како је казао предсједник Општине Херцег-Нови Стеван Катић, присуство норвешких пацијената овдје, под покровитељством норвешког државног програма за реуматолошке пацијенте и то већ 42 године, говори о повјерењу у медицински програм Института у наше кадрове. Вишедеценијско присуство је потврда да Херцег Нови има сјајан потенцијал за даљи развој и унапријеђење рехабилитационе медицине, као и здравственог туризма, јер је Игало по много чему јединствено, поручио је Катић.

– Пријатељи из Норвешке су радо виђени гости Херцег-Новог. Прошле године остварили су чак 43.136 ноћења, а наше је жеља да тај број у годинама које долазе, буде значајно већи. Из тог разлога наша Туристичка организација је на прошлом сајму туризма у Ослу представљала подручје цијеле Црне Горе и упутила топао позив пацијентима сајма да упознају нашу земљу и град – казао је Катић честитајући норвешким пацијентима национални празник.

Извршна директорка Института, др Гордана Рајовић, је казала да је норвешки народ постао нераскидиви дио Института Игало, али и града и државе Црне Горе, док се Главна сестра норвешког програма, Ингер Хансен, честитајући празник својим сународницима, захвалила на услугама, али и атмосфери и програму који у њихову част спремају домаћини.

–Током много година развиле су се добре и блиске везе међу овим нашим малим планинским земљама и много је сличности међу нама. Ми смо мали, али смо веома тврдоглави. И зато се можда тако добро слажемо – казала је Хансен.

Дан уставности Краљевине Норвешке слави се од 17. маја 1814. када је, послије остварене независности, изгласан норвешки Устав. У Игалу се обиљежава од 1976. када су први пацијенти из те земље дошли у Институт на лијечење.