logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

Отворен 52. Херцегновски зимски салон, под мотом ”Паралеле”

  • понедјељак, 04 фебруар 2019 11:34

NASLOVNA Zimski salon 2019Прва награда 52. Херцегновског зимског салона додијељена је Миодрагу Шћепановићу, за скулптуру под називом „Затишје“, одлучио је жири ове престижне ликовне манифестације.

  Једну од најпрестижнијих и најстаријих ликовних манифестација у региону отворила је у градској галерији „Јосип Бепо Бенковић“ умјетница из Мостара  Силва Радић.
Она је поручила да животни циклус Салона ”говори о континуитету  и истрајности, као што садашњи тренутак свједочи о виталности и  импулсима савремености”. Како је рекла, Салон ове године под мотом „Паралеле“  обједињује различите приче и симболике.
”Нама је историја умјетности оставила у залог бројне рукописе и исписане реченице језиком умјетности. 20 аутора вечерас својим симболичким реченицама, својим дјелима такође оставља траг у времену. Оставиће траг и у сваком посматрачу, који се отвори свијету симбола”, поручила је Радић.
Бројну публику, поштоваоце умјетности, међу њима и 18 аутора који су присуствовали отварању Салона поздравио је и предсједник општине Стеван Катић.
”Паралеле, које су тема овог Зимског салона, указују на оно заједничко и оно различито. Вјерујем да је тако и у другим сегментима живота – сагледавањем паралелних мишљења и ставова уочавамо различитости, пружа нам се прилика да сагледамо боље и више, усмјерени ка истини, ма каква она била. Само тако унапријеђујемо себе”, казао је Катић.
Он је присутне подсјетио да је селекторка  Сенка Суботић  умјетнике – излагаче „ове године изабрала у консултацији са колегама са Сорбоне и из Удружења Салона Нове реалности у Паризу, што сасвим јасно говори не само о квалитету 52. Херцегновског зимског салона, већ и одговорности селекторке да на адекватан и прави начин одржи квалитет селекције и Салона, али и унесе нове моменте у ликовну смотру са традицијом од преко пола вијека.“
”Имамо одговорност према свим умјетничким великанима из прошлости, према нама самима, као и према будућим генерацијама умјетника који ће можда своју инспирацију, свој бијег или свој конфликт, доживјети у Херцег Новом, да одржимо традицију толеранције, умјетности, културе. У том духу, желим све да вас поздравим и пожелим добродошлицу, али и будно око и ум како би бар малим кораком провирили у неоткривена пространства људске маште и креативности”, поручио је публици Предсједник Општине.
Ријечи добродошлице  и захвалности због добре сарадње у припреми и организацији Салона упутила је директорка Галерије Ивана Паликућа. Говорила је и селекторка социолог културе и умјетности из Будве, Сенка Суботић.
Поставку Слона, у оба изложбена простора галерије “Јосип Бепо Бенковић”  можете погледати  до краја “Празника мимозе”.
Награде Салона
Жири у саставу Радослав Милошевић-Атос, умјетник-предсједник жирија, Тамара Рајковић,историчарка умјетности и Саво Павловић, умјетник, додијелио је три награде на 52. Херцегновском зимском салону.

Одлуку о наградама које су по одлуци трочланог жирија заслужили  вајар Миодраг Шћепановић из Колашина,  сликарка Марија Вемић из Никшића, и умјетница из Мостара, Силва Радић саопштио је предсједник сликар Радослав Милошевић Атос. Према његовим ријечима цијела селекција разноврсних радова није повод већ резултат, надахнуће за очовјечење кроз умјетност.
-Прва награда у износу 700 еура је додијељена Миодрагу Шћепановићу, за скулптуру под називом „Затишје“. Друга награда од 500 еура је припала Марији Вемић, за двије слике из циклуса „Додир себе“, а трећа, у износу 300 еура, Силви Радић за рад у комбинованој техници „Диван живот“, рекао је Милошевић.