00mornariПолагањем вијенаца данас је у Ђеновићима обиљежена годишњица Побуне морнара у Боки которској.

Вијенац је на спомен плочу на згради Мјесне заједнице положио предсједник Скупштине општине Иван Отовић, на кућу Вранковића као мјесто побуне Дејан Вериго у име херцегновске подружнице Бокељске морнарице, а у море га је спустио Главни администратор Општине Херцег Нови, Ненад Ђорђевић.
Како је Отовић рекао, храбри морнари различитих националности су прије 104 године подигли побуну против нехуманих услова који су владали на бродовима у саставу морнарице Аустроугарске монархије, подстакнути идејама Октобарске револуције.
„Они су показали да се мораш борити за оно у шта вјерујеш, а побједа ће доћи прије или касније“, истакао је Отовић и додао да се полагањем вијенаца чува сјећање на овај историјски моменат, подвиг морнара и њихову спремност на жртву.
Догађају су присуствовали представници Мјесне заједнице Ђеновић, која заједно са херцегновском подружницом Бокељске морнарице чува традицију обиљежавања овог датума.
Побуна морнара у Боки которској одиграла се 1. фебруара 1918. године, тачно у подне, на бродовима „Санкт Георг” и „Геа”. У том тренутку, Бока је била дио Аустроугарске и због свог стратешког положаја представљала изузетно важну поморску базу. Тога дана, око 6.000 морнара аустроугарске ратне флоте узело је заповједништво у своје руке и истакло црвене заставе на око 40 бродова у заливу, а управо испред Ђеновића је био стациониран највећи број бродова. Побуњени морнари устали су против освајачког рата који су водиле Њемачка и Аустругарска и против лоших услова живота на ратним бродовима.