logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

23.02. - Успјешно окончан други Јадранов прекогранични пројекат

  • четвртак, 23 фебруар 2017 15:12

NAsAkt23022017Пројекат “ОХ2О Поло” успјешно је окончан, саопштили су на данашњој конференцији за новинаре представници ПВК Јадран Царине, спортски директор Милош Мрачевић и тренер Владимир Гојковић.

Ово је други успјешан пројекат Јадрана који је финансиран кроз ИПА програм прекограничне сарадње Републике Хрватске и Црне Горе, а главни партнер им је и овог пута био дубровачки Југ. То херцегновски клуб чини јединим спортским колективом у Црној Гори који други пут користи претприступна средства Европске уније.

-       Поносни смо на чињеницу да су и даље наш и остали ватерполо клубови који су учесници овог пројекта једини спортски колективи у Црној Гори који су успјешно припремили и реализовали европске пројекте. То нам, на неки начин, даје вјетар у леђа да у будућем периоду аплицирамо за неке нове подухвате, истакао је Мрачевић.

Током мање од двије године у Црној Гори су организована два ватерполо кампа, прекогранично пливачко такмичење и два стручна семинара, од којих је један био посвећен тренерима, а други менаџерима клубова. Поред тога, млади спортисти и тренери црногорских клубова учествовали су на такмичењима и семинарима у Хрватској.

-       Настојали смо да као носиоци пројекта подстакнемо локалне самоуправе да се више укључе у креирање политика за младе и спорт, да као наши клубови остваре бољу сарадњу са својим колегама – рекао је спортски директор Јадрана.

Грант за црногорског партнера у пројекту износи је око 100 хиљада еура. Тим средствима технички су помогнути сви клубови учеснисци пројекта, којима је обезбјеђена спортска опрема.

Осим тога, Јадран је као носилац пројекта спровео промотивну кампању и испунио све административне обавезе које један овакав пријекат захтијева. Дизајнирана је и видео игра ОХ2О Поло, доступна за смарт мобилне уређаје.

-       Тренутно смо у припреми више пројеката, које ћемо покушати да реализујемо и учествујемо у њима са земљама чланицама Европске уније – најавио је Мрачевић.

Тренер ватерполо клуба Јадран Царине, Владимир Гојковић осврнуо се на значај пројекта ОХ2О Поло, посебно нагласивши значај кампова за младе ватерполисте.

-       Успјели смо да постигнемо да сва дјеца од 8 до 16 година која тренирају буду у једном кампу. То им је донијело велику корист, мотивацију да наставе да се баве ватерполом и нестрпљиво чекају сљедеће путовање – казао је Гојковић.

Пројекат ОХ2О Поло представља наставак спортске сарадње међу пливачким и ватерполо клубовима Црне Горе и Хрватске, која је започета пројектом Олимпијске наде. У другом пројекту је проширен број корисника, па су у акртивностима током протеклих 18 мјесеци учествовали, поред Јадрана и Југа, још 8 клубова: ВК Бијела, ВК Приморац, ВА Цаттаро и ВК Будва из Црне Горе и ВК Беллевуе, ВК Цавтат, ВК Гусар и ВК Корчула из Хрватске.

testimonials icon

 Ваше мишљење нам је важно!

 vodic
Водич кроз поступке

 

zahtjev i orasci simbol
    Захтјеви и обрасци

 

konkursi

 Огласи и конкурси