logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

04.04. – Одржана акција чишћења зидина Старог Града

NAsAktCG04042017У недјељу, 2. априла, херцегновска невладина организација “Синергија” је са пријатељима и сарадницима спровела другу званичну акцију рашчишћавања зидина Старог града Херцег Новог, тачније Перашких врата која су историјски значајно мјесто.

Акцију “Синергије” помогли су волонтери НВО “Наша акција” из Подгорице, активисти “ОКЦ” и “Урбан Нова” из Херцег Новог. Много бржем дјеловању допринијело је учешће “Комуналног-стамбеног” предузећа.

Ова акција дио је пројекта израде Студије заштите градитељског насљеђа, коју НВО Синергија изводи у сарадњи са Фонднацијом Петровић Његош и стручњацима из Француске, попут Главног архитекте за историјске споменике у Француској Бењамин Мутона и архитеката конзерватора из бироа “Арцхипат” из Лyона.
- Да би зидине биле боље сагледане и анализиране потребно је да се првенствено рашчисте од зеленила. Стога је НВО “Синергија” кренула у организацију серије догађаја рашчишћавања зеленила., саопштено је из ове НВО.

Прва акција организована је крајем прошле године, када су чишћене зидине уз источну страну тврђаве Форте Маре уз помоћ “Комунално-стамбеног” предузећа, Агенције за изградњу и развој Херцег Новог и локалнеТуристичке организације.

Настављене су активности у фебруару и марту, када су чланови “Синергије” рашчистили зидине око Мезалуне.

Извршни директор “Синергије” Вук Чворо упозорио је да је стање херцегновских зидина забрињавајуће, те да се овом проблему дуги низ година не приступа на одговарајући начин. Ипак, сматра да адекватним третманом и менаџементом ситуација може бити промијењена у корист града.

Узмите само у обзир да је улазница на бедеме Дубровника 10 еура по особи. А опет, они су досадни наспрам новских бедема, гдје се са сваког дијела пружа специфичан поглед и другачија визура. Новских бедеми су на специфичној конфигурацији терена, иду од 0мнв до 85мнв на колико стоји Канли Кула. Успут имају толико интересантних кутака и одличних визура, контакта са околином, да сигурно заслужују исту ту висину цијена улазнице. Помножите то само са 10.000 људи који би обишли зидине и добићете износ од 100.000 еура. Ово је само претпоставка, без прорачуна трошкова запослених и потреба улагања које су такође велике. Али посматрајмо ствари ипак мало дугорочније, јер да је од почетка тако рађено ове зидине би биле реконструисане још 1979.године, када је Завод за урбанизам и радио пројекат њихове ревитализације, на челу са архитектом Борисом Илијанићем - саопштио је Чворо.

Он најављује наставак чишћења у наредном периоду, до маја када очекују нову посјету и радионицу са француским експертима и члановима Фондације Петровић Његош, која је финансирала опрему за чишћење и долазак волонтера из Подгорице.

Позива све Новљане да се укључе у акције и на тај начин лично допринесу развоју заједнице и културног насљеђа града, које је пројектом ревалоризације културних добара из 2013. године проглашено за културно добро од националног значаја.