logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

03.04. –Прољеће на орјенском снијегу

NasProlj442017У недељу, другог априла, Планинарски клуб „Субра“ организовао је на Орјенском седлу (1600 м) „Прољеће на снијегу“, догађај из заједничког календара „Зимски гушти на Орјену“.

На сјеверним падинама у вишим зонама орјенског масива још увијек су се задржале велике количине снијега, тако да април на Орјенском седлу редовно омогућава уживање у ономе што називамо „зимским радостима“.
Уочи догађаја организатори су трасирали у снијегу атрактивну укопану трасу, праву боб стазу, из које није било могуће излетјети ни при већим брзинама, а на којој је организовано такмичење у санкању. Најбржи такмичар Небојша Стевовић прошао ју је за свега 12 секунди, оставивши конкуренцију далеко иза себе.

Наравно, овдје се више радило о забави, него о озбиљном такмичењу, а у складу са тим, након додјеле признања најбољима, најпожтвованијима, најмлађима итд, организовано је и дружење – коктел на снијегу. Учесници су дегустирали јела и пића која у свом рецепту садрже снијег, па су домаћини за најмлађе на лицу мјеста правили „горски сладолед“ од уобичајених састојака, али уз додатак снијега, док су старији опробавали разне варијанте коктела са снијегом.
„Прољеће на снијегу“ окупило је 20-ак учесника, првенствено из Херцег Новог, али и из Тивта.

-       Успјешно реализован догађај потврдио је да је уз добру идеју, вољу и рад могуће окупити људе и на теже доступним локацијама, до којих се за долазак човјек мора мало и помучити и загазити у дубок снијег, саопштено је зиз Агенције за развој и зашттиту Орјена.

„Прољеће на снијегу“, посљедње је дешавање из заједничког програма „Зимски гушти на Орјену“, чији је координатор Агенција за развој и заштиту Орјена, а који се реализује уз подршку Општине Херцег Нови и Туристичке организације Херцег Нови.