logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

13. 04. - Одржан други тренинг у оквиру пројекта „Отворите границе за пустоловине и нове могућности путовања“

NasAkt13042017Од 11. до 13. априла 2017. године у Бечићима је одржан други модуларни тренинг у оквиру пројекта „Отворите границе за пустоловине и нове могућности путовања“ за 38 представника јавног, профитног и непрофитног сектора из Црне Горе и Хрватске.

Партнер је на овом пројекту је Општина Херцег Нови, преко Канцеларије за међународну сарадњу.

Обуку су водиле доц. др сц. Теа Гоља и др сц. Романа Лекић.

-   Неспорна је чињеница да су одрживи видови туризма који укључују читаву локалну заједницу и активну партиципацију туриста постали тренд. Туриста будућности хоће да буде укључен у креирање читавог производа, да упозна локалну заједницу у којој проводи свој одмор и више га не задовољава да буде само пасивни конзумент - навела је др сц. Теа Гоља.

Она се у својим излагањима осврнула на актуелне трендове у туризму, односно на прелаз из масовног у другачије моделе туризма, међу које спада и волонтуризам. Кроз њена излагања, која су за тему имала дестинациони менаџмент, учесницима је представила примјере добре праксе интегрисаног управљања туристичке дестинације које им могу послужити као узори у развоју сопствених волонтуристичких производа.

Учесници тренинга су као предности постојећег стања навели обиље културних и природних богатстава ове регије, безбједност и то што је све близу и разнолико. Као недостатке су примјетили недовољно заштићена добра, лош систем конкуренције, изражену сезоналност, недостатак сарадње, те лошу комплетну инфраструктуру и нелегалан отпад.

Туристички производи у које је укључена читава заједница, различити сектори и локално становништо немају за циљ само новчани профит, већ општу добробит.

У претходном периоду, учесници су развили идеје у складу са потребама својих заједница, а које могу бити интересантне туристима. За потребе реализације тих идеја преко овог пројекта имају прилику да стекну неопходна знања и да раде на њима са одговарајућим партнерима – да развију међусекторску сарадњу, те да након пројекта омогуће своју одрживост.

Др сц. Романа Лекић је током свог боравка у Бечићима примијетила да не постоје субјекти који јој могу пружити доживљај конзумације аутентичних вриједности и производа Црне Горе, већ да су доминантни садржаји који су прилагођени масовном туризму и који ни у ком смислу не представљају Црну Гору. Она сматра да волонтуризам и други видови одговорног и одрживог туризма треба да се одвијају упоредо са масовним и да су то потпуно различите струје са фокусом на различите циљне групе.

Подсјећамо, кроз пројекат „Отворите границе за пустоловине и нове могућности путовања“ предвиђене су различите активности са нагласком на повезивању учесника различитих сектора из прекограниче области, јачање њихових капацитета за развој нових програма базираних на одрживом туризму. Носилац пројекта у Црној Гори је Асоцијација за демократски просперитет – Зид, партнер је Општина Херцег-Нови, у партнерству са Удругом “Ми” из Хрватске, те Удруге “Бонсаи” и УХПА.

Овом тренингу је претходио низ активности, као и први модуларни тренинг одржан у Дубровнику, који је обрађивао волонтерски менаџмент и друштвено предузетништво. Учесници су на ова два тренинга стекли неопходна знања за креирање јединственог волонтуристичког производа у ове двије државе.

Циљ ових тренинга је развијање капацитете учесника за успјешно управљање развојем туристичке дестинације и осигуравање њене конкурентности, повећано разумијевање значаја партнерства у постизању заједничких циљева, примјену креативних и иновативних техника у развоју туристичког производа и повећано разумијевање о важности доживљаја и искуства на туристичкој дестинацији.