logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

08.08. - На Орјену највиши бућарски зог у земљи: Бућање међу планинским врховима

NasBuc08082017Протеклог викенда, уз учешће екипа из све три бокељске општине, одржано је треће ревијално бућарско првенство на Орјенском седлу (1600 м), мјесту спајања херцегновске и которске општине.

На највишем бућарском зогу у земљи, међу планинским врховима, најбољи су били чланови БК „Палма“ из Тивта, друго мјесто је освојио БК „Јадран Пераст“, из истоименог мјеста, док је прошлогодишњи побједник, БК „Вал“, заузео треће мјесто. Уз  побједничку екипу, из Тивта су учествовале и двије екипе БК „Калимањац“, док су из херцегновске општине биле екипе „Ветеран“, „Седло“ и „Камено“, која је остала препознатљива и по већински женској екипи.
Душко Аврамовић, предсједник ПК „Субра“ додијелио је на завршетку првенства захвалнице свим учесницима, као и диплома за прве три мјеста, а уз то, први пут је додијељена и „Горска прелазна бућа“, рад мајстора од дрвета, Вјекослава Ђерија. Наредних годину дана ова уникатна бућа, израђана од (суве) мунике, симбола дивље природе Орјена, красиће витрине побједника, БК „Палма“.

Капитен „Палме“, Новак Ћеранић, захвалио се организаторима на уложеном напору и истакао јаку конкуренцију, у којој су стицајем околности овог пута они освојили прво мјесто, док је са своје стране, капитен „Вала“, Ђуро Милановић, изазио жал што његова екипа није успјела да понови успјех од ранијих година, али и задовољство што је овај турнир из године у годину расте и по броју учесника и по њиховом квалитету.

Такође, Милановић је напоменуо да управо овај, условно речено, тежак терен, даје посебну драж турниру, па да је стога потпуно другачији осјећај играти овдје, у односу на све остале бућарске терене, који су редом у близини мора.

Ваља истаћи да се бућарски зог на Орјенском седлу уређује кроз волонтерске акције већ трећу годину, те да је за то вријеме уређена и његова непосредна околина, која је заокружена правим каменим плаштом сувомеђе, у чијој су техници пред овогодишње такмичење придодате чак и трибине, што све заједно са природним окружењем оставља један посебан и свакако позитивни утисак на посјетиоце.

Првенство је одиграно по, за Орјен, необично топлом времену, у дану кад је на Орјенском седлу измјерена до сада највиша тепература од чак тридесет и једног степена. Мјесто за предах, заклон од сунца и домаћински ручак, били су обезбијеђени у планинарском дому „Орјен седло“, док се пиће темељно хладило у оближњем спелео-објекту, правом природном фрижидеру, тако да овај климатски екстрем није успио да поремети планове организатора.

Осим саме спортске компоненте, догађај има и шири значај кроз представљање могућности посјете централном дијелу Орјена, гдје се, између осталог, налази и Велики кабао (1894м) највиши врх приморских Динарида, истиче Жељко Старчевић из Агенције за развој и заштиту Орјена. У том погледу, много ће значити евентуална реконструкција аустроугарског пута Врбањ-Орјенско седло-Црквице. За сада је ова дионица проходна само теренским возилима, те је посјета средишњој зони ограничена добрим дијелом на планинаре.

Организатор трећег ревијалног бућарског првенства је планинарски клуб „Субра“, технички организатор Бућарски клуб „Вал“, док се цијели догађај одвија у тијесној сарадњи са општинском Агенцијом за развој и заштиту Орјена, односно, Секретаријатом за друштвене дјелатности и спорт.