logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

23.09. - Партнери из Литваније, Мађарске и Португала на радионици у Херцег Новом

  • недеља, 24 септембар 2017 19:56

The Road 01 SПротекла два дана у Херцег Новом је одржана радионица и догађај у овиру пројекта “The road of the citizen in the mirror of history” (прев. “Пут грађанина у огледалу историје”), у којем је Општина Херцег Нови партнер са Јавном установом „Дом умјетности и образовања“ из Виљнуса (Литванија), образовне асоцијације „INSIGNARE“ из Португала, Мађарског удружења за регионални идентитет (MIRE) и литванских основних школа „Milikonių“ и „Kriukų“ .

Представници партнера до сада су учествовали на два међународна догађаја пројекта - у литванском граду Каунасу и мађарском граду Тата, а сада су стигли и у Херцег Нови.

Након што је одржана радионица, централни догађај одиграо се у Основној школи “Дашо Павичић” и био посвећен борби против вршњачког насиља.

The Road 02 MamulaПред стотињак ученика виших разреда основне школе, учесници из четири партнерске земље извели су скечеве Форум театра. Кроз скечеве су представљене ситуације вршњачког насиља са којима се можемо срести у свакодневном животу.

Учесници су разговарали са публиком, покушавајући да пронађу различита рјешења и извуку поруке и закључке како свако од нас треба да се понаша да бисмо заједно допринијели заштити права и достојанства сваке личности.

Форум театру је претходило обраћање шефице Канцеларије за међународну сарадњу Општине Херцег Нови Бранке Мрачевић, Наде Ђуровић Мартиновић из УНИЦЕФ-а Црна Гора која је представила апликацију за дјецу “НЕТ Пријатељи”, савјети психолошкиње школе “Дашо Павичић” Вање Нухефендић, као и пригодне импровизације младих полазника школе глуме НВО “Маска” из Херцег Новог.

The Road 03 HNБранка Мрачевић истакла је значај оваквих сусрета у нашем граду, који зближавају, подстичу на размјену искустава, отварају нове идеје. Како је казала, пројект је искориштен да се са младима у четири државе разговара о људским правима и слободама, да им се скрене пажња на вршњачко насиље по било ком основу, укаже како поступати исправно у могућим ситуацијама, како чинити да вршњачког насиља нема или га има мање, у било ком окружењу: школском дворишту, учионицама, у граду, на улици.

Ово је добар начин да дамо подршку борби против вршњачког насиља, уз приказивање различитих едукативних метода, што је посебно важна страна наших сусрета, рекла је Бранка Мрачевић.

Додала је да је значајно и пожељно укључивање херцегновских школа у пројекте и поручила да су им врата Канцеларије увијек отворена.

Осим радионице и овог извођења, партнери су током боравка у Херцег Новом имали прилику да посјете и тврђаву Мамула, која је током Другог свјетског рата била казамат и логор, мјесто страдања и патње утамничених мушкараца, жена и дјеце. Искористили су ову посјету за разговор о искуствима у различитим земљама, изазовима пред којима су сада и тренутном стању у области остваривања људских права.

Пројекат “The road of the citizen in the mirror of history” одабран је у оквиру програма „Европа за грађане“, укупне вриједности 120.000 еура. Циљ је да се подстакне дијалог између различитих генерација, како би се показао значај права и слобода загарантованих у Европској унији.