logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

25.09. - На Орјену обиљежен Дан чистих планина

  • понедјељак, 02 октобар 2017 08:03

Na odmoristu Vjetreni kamen iznad Perovog dola02102017У суботу, 23. септембра, у склопу Међународног дана чистих планина, који се већ дуже од двије деценије обиљежава 26-ог септембра (односно најближег викенда), на Орјену су организоване разнолике волонтерске активности, којима се скретала пажња на потребу пажљивијег коришћења и боље заштите планина – великог природног ресурса наше земље.

При акцији сакупљања отпада од (и око) бившег мотела „Борићи“, па до планинарског дома „За Вратлом“, прикупљено је десетак врећа смећа, а на супротном крају, у околини Врбања, чишћена је стаза до Субриног амфитеатра, са знатно мањом сакупљеном количином, будући да се и овом приликом потврђује правило да отпада највише има у близини путева, док је по планинским стазама његова количина минимална.

Акције се нису сводиле само на чишћење од ових нус-продуката цивилизације, већ су укључивале одржавање планинских стаза у цјелини, па су уједно чишћене од вегетације и палог камења, односно, уређивана су одморишта, фарбане клупе и слично.

Активности на обиљежавању Међународног дана чистих планина, које су водили планинарски клуб „Субра“, Алпинистички клуб „Нискогорци“ и НВО Орјен Outdoor, одвијале су се уз учешће и помоћ Агенције за развој и заштиту Орјена, Секретаријата за комуналне дјелатности и екологију и МЗ Камено-Жлијеби.